Favoriten stoppas från Tour de ski

SPORTBLADET

Northug: Kan bli tuffa ord om jag säger vad jag tänker

Foto: Maxim Vylegzjanin.

OBERHOF. Den ryska stjärnan Maxim Vylegzjanin, som slog Petter Northug i spurten i La Clusaz, har fått startförbud i Tour de ski.

Totalt fyra åkare tvingas avstå tävlingen på grund av för höga blodvärden.

– Det kan bli tuffa ord om jag säger vad jag tänker, säger Petter Northug.

Fis-basen Jürg Capol bekräftar att fyra åkare har fått startförbud i Tour de ski. En av dem är Maxim Vylegzjanin, som varit bra tidigare i världscupen under hösten och var en av favoriterna i Tour de ski.

Han slog bland annat Petter Northug i en spurtuppgörelse i franska La Clusaz före jul – en tävling som blev ihågkommen framför allt för att Petter Northug anlände försenad till prisutdelningen. Något som blivit väldigt omskrivet.

– Han var troligen uttorkad när han stod för länge och väntade på prisutdelningen i La Clusaz, skämtar Northug om dagens besked att Vylegzjanin blivit stoppad från start.

"Har alltid egna tankar"

Lite mer allvarligt säger han:

– Jag tycker egentligen inte något om det. Jag orkar inte lägga energi på att fundera om han ligger i riskzonen eller inte. Men man har alltid sina egna tankar när sådant här sker, säger Northug som dock inte vill dela med sig av dessa.

– Nej, då kan det bli tufft.

– Jag har ingen anledning till det. Du får tolka själv.

Joakim Abrahamsson, förbundskapten för de svenska herrarna, är kvar i Sverige fram till den 3 januari. Han blev förvånad när Sportbladet berättade om beskedet.

Avvakta utredningen

– Oj, då. Det var otroligt tråkigt. Vi var överraskade över hur bra han var i skejt i Frankrike. Men man får avvakta utredningen och se varför han har höga värden innan man drar några slutsatser, det kan finnas naturliga skäl, säger han.

Det ryska skidlandslaget har en dopninghistoria och besked som detta riskerar att sätta fart på spekulationer.

– Det är olyckligt. Man kan bara hoppas att de ryska åkarna testas och att de följer de angivelser som finns kring att rapportera var man befinner sig, säger Joakim Abrahamsson.

Jürg Capol, Fis, till Sportbladet:

– Vylegzhanin har haft höga blodvärden tidigare, vi får avvakta och se. Alla åkare testas igen före nästa tävling som blir efter touren.

"Märkligt att det är så många"

De andra tre är slovaken Martin Bajcicak och estländarna Kein Einaste och Algo Kärp.

Att skidåkare stängs av med för höga blodvärden brukar hända flera gånger per säsong och behöver inte orsakas av doping.

– Det är ingen dramatik i detta, men det är lite märkligt att det är så många, säger Norska skidlandslagets sportchef Åge Skinstad till VG.

– Men det är synd för touren. Vylegzjanin var en av favoriterna att vara med i täten.

ARTIKELN HANDLAR OM