MMA-stjärnans försvar efter avstängningen

SPORTBLADET

Skyller på ämnets olika namn

Foto: David Bielkheden.

I går avslöjades det att David Bielkheden åkt fast för dopning.

I dag förklarar han sig.

”Det står att ansvaret ska ligga hos utövaren men i detta fall så har ämnet 3 olika namn”, skriver han på sin blogg på Fightplay.

Efter en match mot Daniel Acacio i Superior Challenge 6 i oktober i fjol genomgick David Bielkheden en dopningskontroll.

Då hade han den förbjudna substansen methylhexanamine i kroppen. I går meddelades det att han straffas med två års avstängning.

I dag väljer han att förklara vad som har hänt via sin blogg på Fightplay.

”Jag har blivit avstängd för att Dopingkommissionen har hittat ett ämne i min kropp som är otillåtet i tävlingsammanhang och det är ämnet methylhexanamine”, skriver han på sin blogg och fortsätter:

”Detta är ingen Anabol Steroid som vissa skriver utan en otillåten substans men inte olaglig för gemene man utan endast i samband med tävling. Det gör inte saken bättre och är ingen bortförklaring men det är stor skillnad på Steroider och detta”.

Betalade B-provet själv

Bielkheden skriver att han fick reda på att han åkt fast en månad efter matchen mot Acacio. Då valde han att göra ett B-prov, som han betalade själv.

Han uppger att han gjort allt han kunnat och även haft hjälp av advokat för att se till att allt gått rätt till.

”Har hela tiden haft en dialog med alla inblandade förbund/instanser och visat att jag verkligen inte har gjort detta med avsikt utan att jag utan uppsåt fått i mig denna substans.”, skriver han i bloggen.

”Det står att ansvaret ska ligga hos utövaren men i detta fall så har ämnet 3 olika namn och blev klassat som otillåtet 2009 vilket gör det lite svårare för folk som inte är läkare eller kemister att ha koll på det”.

Ska överklaga

Bielkheden är avstängd i två år, men skriver på sin blogg att han ska överklaga straffet.

”Jag kan inte göra något annat än att acceptera en avstängning men det straffet jag har blivit tilldelad är på tok för långt och jag kommer lägga ner all min kraft, tid och pengar för att bestrida detta beslut och få strafftiden förkortad”.