Längdskidor

Ursäkten: Stenhård träning höjde värdena

Av: 

Liisa Aus

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Bekräftat: Veerpalu fast för dopning

Det estniska skidförbundet bekräftade på torsdagen att Andrus Veerpalu testat positivt för dopning.

Skidstjärnan hävdar samtidigt att han är oskyldig och kommer att slåss för sin rätt.

– Antingen skulle jag tiga om det här, eller så skulle jag gå ut med det här och skaffa mig en advokat. Jag gjorde det senare. Nu ska vi kämpa för att upprätta min heder, säger Veerpalu.

Bara några dagar före VM i Holmenkollen i februari lämnade Andrus Veerpalu, 40, återbud efter en säsong fylld med skador och ett krånglande knä. I dagarna avslöjade estniska tidningen Postimees att skidåkaren testat positivt för dopningspreparatet HGH, ett tillväxthormon som hjälper till att bygga upp muskelmassan.

”Aldrig använt otillåtna preparat”

På torsdagen kallade Estlands skidförbund till presskonferens där de positiva testerna bekräftades. Veerpalu sade samtidigt att han är oskyldig och kommer att bestrida anklagelserna.

– Jag har aldrig använt otillåtna preparat - varken inom eller utom tävlingar.

Alla mina segrar har jag vunnit med hårt och ärligt arbete, säger Veerpalu.

– Mitt val var svårt. Antingen skulle jag tiga om det här, eller så skulle jag gå ut med det här och skaffa mig en advokat. Jag gjorde det senare. Nu ska vi kämpa för att upprätta min heder.

Enligt estniska skidförbundet har Veerpalus sponsorer valt att tro på den estniska skidstjärnan och fortsätter stödja honom. Läkaren Jüri Laasik har också en egen teori till de positiva proven.

”Litar inte på resultatet”

– Provet togs inom 3,5 timmar efter en stenhård träning. Det kan vara förklaringen till de höga värdena. Enligt våra beräkningar kan värdena på tillväxthormoner höjas upp till 20 gånger när man har tränat hårt, läkaren Jüri Laasik.

– Trots att labbet i Köln säger att de kan göra skillnad, så är forskningen så pass ny att vi inte litar på resultatet.

Veerpalu vann VM-guld på tremilen i Lahtis 2001 och på meritlistan har han också ett OS-guld på 15 km från Salt Lake City 2002. Ett guld han försvarade fyra år senare i Turin. Så sent som 2009, under VM i Liberec, vann Veerpalu sin sista stora medalj när han tog guld på 15 km klassisk.

– Vi kommer att driva frågan ända upp till högsta instans. Andrus har inte använt otillåtna preparat, säger huvudtränaren Mati Alaver.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor