Tränare Thern vill se ett snabbare landslag

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Knäna och karriären tog slut och landslagskaptenen sökte sina rötter.

Köpte en herrgård och tog över som tränare i moderklubben IFK Värnamo.

Jonas Thern, en blivande förbundskapten?

- Det tror jag inte, säger Jonas.

Det hindrar inte att han är full av åsikter om hur dagens landslag spelar - och helst borde spela.

Foto: Anders Deros

Hur går det för dig, Jonas?

- Det började trögt i år som förra året. Vi ligger på kvalplats nedåt (i div II), men har inte varit utspelade av något lag. Som nykomling kanske vi får sikta in oss på hamna någonstans i mitten. Laget är ungt och killarna lär sig hela tiden.

Fotbollsfilosofin du predikar i Värnamo?

- Vad det gäller system är jag ganska flexibel, det beror på hur det fungerar för tillfället. Annars är jag för variation, killarna måste lära sig att våga spela fotboll. Vi har jobbat mycket på att inte titta på resultatet, utan att utvecklas som spelare.

Hur ambitiös är tränarkarriären?

- I dagsläget är den inte så stor. Jag har barn hemma och får försaka för mycket för fotbollen. Det ska mycket till för att jag ska fortsätta efter den här säsongen. Men när barnen blir stora och jag kanske fått blodad tand, vem vet...

Du slutade i landslaget efter det misslyckade VM-kvalet 1997. Även då handlade det om en kamp mellan Sverige och två andra länder (Skottland och Österrike). Lyckas Sverige nu?

- Jag är ju positivt tänkande så jag hoppas verkligen att de ska reda ut det här. Annars kan jag ställa in mig i klagokören som talat om att det inte varit någon bra fotboll och det kan jag hålla med om. Ändå har de inte förlorat och det är ju en styrka i sig.

Hur vill du att landslaget ska spela?

- Det tar alldeles för lång tid att komma till anfall och jag skulle vilja ha två väldigt snabba och tekniska yttrar. Har alltid tyckt att Fredrik Ljungberg är en kantspelare. När han spelar i mitten och transporterar bollen tycker jag att han kommer bort.

- Det har varit för mycket spel i mitten och alla lag vet det och täpper till där.

- Snabbare till anfall eller snabbare till motståndarens planhalva och hoppa över en del av uppbyggnadsspelet som jag tycker att man ofta överarbetar med för många passningar. Mer spel framåt och mindre spel i sidled. Det förespråkar jag.

Borde Joachim Björklund vara med?

- Med det kunnande han har, han är snabb och klok, borde han vara med i truppen. Det är lätt att glömma bort att han dagligen tränar med spelare av världsklass. Med den rutin och den spelstil han har, är snabb och bra på att tackla...i truppen kunde han gott ha varit med.

Du får vara förbundskapten för en dag - ta ut laget mot Slovakien på lördag!

- Oj, svårt! Har inte riktigt koll på formen. Skulle vilja ha med "Jocke". Han och Patrik i mitten. Hedman ska stå och...högerback, vad har vi för nån? Höll på att säga Roland Nilsson, men han har ju slutat (skratt). Svårt, ytterbackarna har varit ett dilemma sedan Roland slutade. Det finns ju Mellberg, han har gjort hyfsat intryck på mig, fast han inte är en riktig vänsterback. Honom sätter jag till höger. Det får bli Teddy Lucic till vänster.

Mittfältet?

- På mitten vill jag ha Ljungberg till vänster. Anders Svensson har visat bra takter i de matcher han fått vara med. Stefan har varit lite tung i benen och jag är osäker på formen, men det får bli han.

- Till höger vill jag köra med en chock - Henrik Larsson. Jag gillar snabba yttrar som vågar utmana och kan luckra upp. "Henke" har inte lyckats göra så många mål i landslaget eftersom spelet varit som det varit. Det har varit lätt för motståndarna att ta bort honom. Han är snabb och när han är rättvänd är det inte många som tar honom.

- Framåt får det bli Allbäck tillsammans med någon. Hade hoppats på Zlatan, men han har varit lite ur balans...kan man inte behärska sig på eller utanför planen får man vänta och lära sig lite mer.

- Mathias Svensson har gjort bra resultat i England och han kommer med på god form.

Alltså - om Thern fått bestämma: Magnus Hedman - Olof Mellberg, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Teddy Lucic - Henrik Larsson, Anders Svensson, Stefan Schwarz, Fredrik Ljungberg - Marcus Allbäck, Mathias Svensson.

Henrik Skiöld/TT