Sergej Sirotkin klar för F1 och Williams 2018

Siste förare in i F1 - här är ALLA förare 2018

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix
Williams sist med att bekräfta sina förare

Robert Kubica får fortsätta drömma.

Williams har gjort sitt val.

Och satsar på Ryssland och Sergej Sirotkin.

Under hösten kämpade 33-årige Robert Kubica för en comeback i kungaserien. Polacken, som skadade sig så svårt i en rallyolycka 2011 att han fick överge sin F1-karriär, testade först för Renault och sedan för Williams.

Han gjorde bra varvtider.

Men det räckte inte.

Istället ger Williams den 22-årige Sirotkin den sista platsen i F1 medan Kubica blir testförare hos Williams.

– Jag är väldigt glad över att få vara officiell test och reservförare för Williams under den kommande säsongen, säger Kubica.

– Jag har aldrig tidigare varit i så bra fysisk form och det har kostat att ta sig dit där jag är i dag. Jag är mycket tacksam för den här möjligheten och njuter av att vara tillbaka i F1-depån igen. Jag ser fram emot att jobba med Williams både på banan och i fabriken och verkligen hjälpa till att utveckla bilen så att vi kan göra skillnad 2018.

Robert Kubica reservförare

Williams hade en tung säsong 2018 och var femma i VM, mer än hundra poäng efter den fjärdeplats stallet satsade på inför säsongen. Lance Stroll lyckades ta en pallplats under sin debutsäsong och får fortsatt förtroende, men teamet byter nu ut veteranen Felipe Massa mot nykomlingen Sergej Sirotkin som gör sin första säsong i F1.

– Det vore en underdrift att säga att jag är glad och stolt över att få köra i ett så välkänt team som Williams, säger 22-åringen.

– Det har krävts mycket jobb för att ta mig hit och jag är mycket glad och tacksam. Vårt gemensamma arbete har hjälpt mig att uppnå min dröm och teamet kan lita på att jag kommer att göra mitt allra yttersta.

”Jag är väldigt spänd inför den nya säsongen”

Redan när ryssen testade för Williams efter F1-finalen 2017 pratades det mycket om att han han får chansen tack vare sina starka sponsorer. Det sägs att han har med sig närmare 15 miljoner dollar till teamet. Sirotkin och hans sponsorer var redo för F1 redan 2014, då hade han ett avtal med Sauber, men teamet kunde inte ge honom så mycket mer än en fredagsträning i samband med Rysslands GP. Han har nu tävlat i GP2/Formula 2 och det bästa resultatet är tredjeplatsen från 2016.

– Efter en utdragen rekryteringsprocess är jag väldigt nöjd över att vi äntligen kan presentera våra förare för 2018 och jag är väldigt spänd inför den nya säsongen. Vi har tagit tid på oss för att utvärdera alla möjliga optioner och jag är övertygad om att Lane och Sergei är det bästa för teamet, säger vice stallchef Claire Williams.

Därmed är samtliga F1-förare 2018 bekräftade. Det betyder att Pascal Wehrlein, som tog fem poäng för Sauber förra säsongen, inte får någon förarplats, men han ska att stanna som utvecklingsförare hos Mercedes.

Hela motorsportåret 2018 - tider och mästerskap i Sportbladets guide.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1