”Han har inte glaskäke, men jag har granithänder”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
SPORTBLADET

MALMÖ. Sven Fornlings fajt mot Jeppe Morell ska ge ett avstamp mot de stora matcherna för den proffsboxande revisorn.

– Antingen före sommaren eller precis efter ska det bli en EBU- (EM-titeln), en
intercontinentaltitelmatch eller en VM-match för någon av de större organisationerna, säger Sven.

Fast först gäller det att vinna över en dansk i Köpenhamn. Något som inte alltid är det enklaste.

– Jag har sett två matcher med honom. Han ser jävligt spänd och nervös ut. Han har nog lite mentala grejer. Laddad och tar i som fan och får inte ut allt i ringen. Korta slag.
Morell har varit i golvet fem gånger i sina tre senaste matcher.

– Jag tittar på Jeppe Morell. Ser vad han gör och fattar grejen. Det är ganska bra men det är inte på min nivå. Allting hänger på mig. Jag säger inte att han har glaskäke, men jag har granithänder, säger Sven.

Publikfavorit

Fornling har alltid varit en publikfavorit med sin offensiva lätt vilda boxning. Men förlusten mot Jevgenij Makhtelenko i juni 2016 förändrade honom.

– Det blev en väckarklocka. Även om jag kan ta många tuffa slag kan det inte gå hela vägen att fortsätta göra det. Man måste vara försiktig ju längre upp i hierarkin man kommer. Det blir tuffare motstånd, färre som vill möta en och man får mer att förlora.
Trots smällarna han fick tidigt i matchen la han sig aldrig på en tryggare defensiv.

– Jag visste inget annat. Mitt svar var att gasa och jag träffade så jag tänkte att nu viker han sig snart men han skakade bara av sig det som en neanderthalare.

Dagens Sven Fornling är en betydligt smartare boxare.

– Ljusår från hur jag var tidigare. Jag var naiv innan min förlust. Trodde inte att jag kunde bli skadad förrän jag blev det. Det fick mig att tänka om. Tränar man inte sin defensiv får man ingen bättre defensiv. Nu är det mycket att röra sig, glida undan.

”Glad för förlusten”

– På ett sätt är jag glad att förlusten kom då och inte om två år då det kanske hade varit för sent att lägga om strategin. Utvecklingen jag haft sen den förlusten är större än jag någonsin tidigare har haft i min boxningskarriär.

Lätt tungvikt är världens just nu kanske tuffaste viktklass med världsmästare som Sergeij Kovalev, Adonis Stevenson, Artur Beterbiev och Dmitry Bivol med Badou Jack som utmanare till allas titlar.

Inga snälla gossar.

– Nej, det är det inte. Men jag är heller inte snäll. Det är deras nivå jag ska upp till, konstaterar Sven Fornling.

Sveriges åtta världsmästare i boxning 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning