Petter Northug kan trotsa landslagets OS-plan

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYR N NORWAY

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LENZERHEIDE. Petter Northug fick ingen plats till Tour de Ski. 

Nu kan han trotsa landslagsledningen, skippa tävlingen i Piteå och välja en egen väg mot OS. 

– Att han inte vill köra i Piteå är helt naturligt, säger tränaren Stig Rune Kveen till VG

Petter Northug hoppades få en plats till Tour de Ski in i det sista. Men alla de uttagna norska åkarna är friska och krya inför lördagens sprint och reserven fick därmed stanna hemma. 

– Vi är fortfarande oeniga om att han inte får möjligheten när det är naturligt att andra landslagsåkare får visa upp sig. Han är oförstående till att det inte gäller honom, säger Northugs tränare Stig Rune Kveen till VG och fortsätter: 

– Han älskar ju tour-konceptet. Många distanser passar honom. Och så har det varit formutlösande för honom. Det har alltid varit det. Nu är det så att andra får använda det för att komma i form, men inte Petter. Det är bara att läsa resultatlistorna och se att han och jag tycker att han inte likställs med andra åkare som har tagits ut. Vi tycker fortfarande att det är tungt – och det är svårt att inse att han inte är med där.

”Har en stark tvivel”

Landslagschefen Vidar Löfshus har Northugs OS-plan klar för sig. Han vill att Northug ska köra NM 11-14 januari och världscupen i Planica helgen efter. Löfshus har också sagt att Northug ska köra Skandinavisk Cup i Piteå nästa helg. 

Den klassiska sprinten där räknas som ett uttagslopp till OS och herrtränaren Tor Arne Hetland har sagt att Northug måste ta sig till final då. 

Men stjärnans tränare är inte lika övertygad om att det blir Piteå för Northug. 

– Det är väldigt tveksamt att han åker dit. Det är nästan säkert att han inte ställer upp i Piteå. Jag ska inte konkludera, men jag har en stark tvivel, säger Kveen.

”Kan inte tvinga honom”

På påståendet att landslagsledningen kan se det som att Northug trotsar deras råd svarar tränaren:

– Han måste ha lust att åka skidtävlingar och jag kan inte tvinga honom. Det kan inte Vidar Löfshus heller. Det blir ett val som Petter tar själv. 

Kveen fortsätter:

– Att han inte vill köra där är helt naturligt. Petter vann totalen i Skandinavisk cup som 19-åring. Han är inte sugen och har ingen motivation till det. Så får vi se vad som händer.   

Sista uttagningen till OS är 23 januari. Hur Northugs plan fram tills dess ser ut återstår att se. Klart är i alla fall att både åkare och åskådare saknar honom i Lenzerheide. 

– Petter har ju inte visat så mycket i år, men han är ett stort affischnamn och dragplåster så det är tråkigt att han inte är här, säger Calle Halfvarsson. 

ARTIKELN HANDLAR OM