Brenning: Måste få döpa om er i ädelmetall

I den jämnblå klungan vi hittar våra nya hopp

SPORTBLADET

Jonna, Ida, Maja, Ebba, Hanna och Frida.

Vi kan inte ha det så här längre.

Nu måste vi få döpa om någon av er i ädelmetall.

Rutorna har immat igen på de överfulla restaurangerna, gatorna är igenkorkade av hästdroskor och luften full av körmusik. På en parkering står en man och rullar kycklingar i ett rotisserie och ett stenkast bort bryggs den tillhörande ölen i en hotellkällare.

Skid-VM har kommit till Österrike och det går verkligen inte att ta miste på.

Har tippat en medalj

Ett par rejäla stavtag bort från VM-byn Seefeld balanserar det svenska landslagets hotell på en bergssida. Där inne balanserar i sin tur landslagsledaren Johan Olsson lika försiktigt med orden ”förväntningar” och ”förhoppningar” när han ska beskriva det svenska herråkarna VM-chanser. Han tillåter till sist sig själv att landa i att ”en rimlig tanke är” att killarna överpresterar om de tar två medaljer.

Själv har jag tippat att Sverige tar en medalj. Totalt.

Jag hoppas att jag har fel men det går inte att komma ifrån att det finns så många om och men kring den här svenska skidtruppen att den där medaljvågen verkligen kan tippa åt ena eller andra hållet. Det kan landa i åtta medaljer. Det kan sluta med en.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Jonna Sundling

Herrarna har en enda pallplacering på hela världscupvintern. Damerna har mängder men våra två största stjärnor går in i mästerskapet med ett brustet lår och ett förlorat självförtroende.

Stina Nilsson är lyrisk (det är ingen överdrift) bara över att kunna vara här. Charlotte Kalla erkänner själv att hon inte vet var hon står. Den stirrande blicken, fixerade kroppshållningen och monotona tonen på tisdagens presskonferens ingav dock inte något större förtroende.

Känslan är istället att hoppet står till damerna där bakom. Den där klungan som alla heter samma sak.

Är jämnblått

Jonna, Ida, Maja, Ebba, Hanna och Frida (Anna petades efter en tung vinter). Att säga att det är jämngrått vore helt fel. Men visst är det jämnblått.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Hanna Falk

Men det är i den här bunken av ännu oformad modellera vi kan hitta våra VM-hjältar. Ebba kan skapa ett silverregn över svensk skidåkning på distanserna, Frida kan om inte annat väcka framtidsdrömmar om kommande stormaktstider i sin debut i ett seniormästerskap och sprintdamerna skulle på fullaste allvar kunna ta en trippel redan i torsdagens premiärtävling. OM allt stämmer.

Min stora förhoppningen är att någon av dem under de kommande VM-veckorna nu ska kliva fram ur den jämntjocka materian av outlöst potential och explodera till en ny svensk skidstjärna. Detta så att vi innan vi lämnar Seefeld igen kommer ha döpt om en av dem till något helt nytt.

Brons-Hanna. Silver-Ebba. Guld-Maja.

Visst klingar det bättre?

Guide inför skid-VM i Seefeld 00:49

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

avPatrik Brenning

ARTIKELN HANDLAR OM