Rökare kan tvingas böta tusentals kronor

avEllinor Åkeson

Foto: Reuters

I dag bekräftades det att OS i Tokyo 2020 kommer att hållas rökfritt.

Förbudet gäller samtliga arenor som används för de olympiska samt paralympiska spelen.

Påföljden av en överträdelse av förbudet beräknas landa i en böter på 40 000 kronor.

Japanska arrangörer har sedan tidigare övervägt att förbjuda rökning i samtliga områden som berör OS 2020. Nu gör de slag i saken genom att genomföra ett lagändringsförslag, i hopp om att minska förekomsten av både aktiv och passiv rökning. Rökning förbjuds helt och hållet.

"På grund av utvecklingen av lag, föreskrifter och riktlinjer från IOC (International Olympic Committee) har Tokyo 2020 beslutat att anta en strängare rökfri politik för att skydda idrottare, åskådare och tjänstemän, hälsan och säkerheten samt förbjuda att röka på inomhusplatser och uteserveringar - en liknande politik som den som fastställdes under de olympiska vinterspelen i Pyeongchang 2018 .” sa de i ett uttalande i dag.

Stor bötessumma

I juni 2018 trädde en ny lag i frågan om rökförbud i kraft. Den skulle förbjuda rökning på allmänna platser och i offentliga lokaler, men innehöll en rad undantag som bidragit till att lagen inte efterlevts. Därför skärps den nu lagom till OS.

Man beräknar att över 20 miljoner människor röker i Japan i dagsläget, men att bryta mot den nya lagen kan komma att stå en dyrt. Bötesbeloppet kan nämligen landa på drygt 25 000 för en rökare och 40 000 kronor för en chef på en anläggning som tillåter rökning.