Mercedes kan diskas

SPORTBLADET

F1-konkurrenterna: De har brutit mot reglerna

Mercedes riskerar att sparkas ut ur formel 1.

Orsaken är att de bröt mot testförbudet – på uppdrag av däcktillverkaren Pirelli.

F1 skakas återigen av en skandal, efter spygate och crachgate handlar det nu om testgate.

Efter F1-loppet i Barcelona, där Mercedes hade förs­ta startled men tappade ett antal placeringar i loppet, gjorde stallet ett test åt däcktillverkaren Pirelli. Testet genomförde i hemlighet i Barcelona, Mercedes använde årets bil och sina ordinarie förare. Enligt paragraf 22 i det sportsliga reglementet är det förbjudet att testa med den aktuella bilen under säsongen och stallen har också skrivit under ett kontrakt som reglerar testerna. 

Vill lösa problem

– Just då verkade det vara ett bra alternativ eftersom deras bil sliter hårt på däcken och vi ville veta hur vi skulle lösa det problemet till 2014, säger Pirellis motorsportchef Paul Hembery till motorsporttotal.

– I alla kontrakt med FIA är sådana 1 000 kilometers­tester tillåtna, även i rally-VM. Det är tillåtet när det handlar om att testa framtida produkter.

Konkurrenterna hävdar att det tyska stallet får en fördel och inför loppet i Monaco, där Mercedes Nico Rosberg dominerade, protesterade Red Bull, Ferrari och Sauber.

– FIAs regler säger klart och tydligt att det inte är tillåtet att testa under säsongen. Därför har vi protesterat, säger Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko.

Tas upp 20 juni

– Vi protesterar mot båda förarna Rosberg och Hamilton, samt mot stallet Mercedes. Testet i Barcelona bryter mot reglerna.

Den 20 juni ska FIA:s domstol ta upp fallet på sitt möte i Paris och konkurrenterna är inte intresserade av att de får några egna tester i utbyte när Mercedes nu redan genomfört sina.

– Ett regelbrott blir inte okej bara för att man låter de andra göra samma sak, säger Ferraris stallchef Stefano Domenicali till Sport Bild.

– Mercedes bröt mot reglerna. Basta.

Straffet kan bli allt från dryga böter, till att man blir av med segern i Monaco till att Mercedes diskvalificeras från det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1