Bragdseger mot europamästarna

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige vidare från gruppen

1 av 21

Vannes. Sveriges basket- damer stod för en superskräll mot regerande mästarinnorna Ryssland och är vidare i EM.

Nu ser laget inget stopp på framgången.

– Vi kan gå hur långt som helst, säger Louice Halvarsson.

– Det är den enskilt största svenska bragden någonsin, alla kategorier, säger experten Per Stümer i TV10.

Sverige var så gott som uträknat efter förlusten i EM-premiären mot Italien. Men det svenska laget reste sig, körde över regerande Europamästarinnorna Ryssland med 68–55 och är nu vidare till mellanrundan i EM.

– Det känns bara så otroligt skönt och man är lättad nu att vi faktiskt kunde göra det här. När vi drog ifrån bara såg man hur ryskorna hängde med huvudet. Vi ville få dem att falla och det lyckades vi med, säger Elin Eldebrink.

”Måste ner på jorden”

Tvillingarna Eldebrink var extremt besvikna efter förlusten mot Italien. Efter Rysslandsegern var det helt andra miner.

– Det är sjukt hur man kan vara så ledsen och besviken en dag och nu känns det som att man ska börja gråta för att man är så glad i stället, säger Frida.

Men Sverige är långt ifrån nöjt med att gå vidare från gruppen.

– Vi har skrivit basket­historia. Sverige har aldrig slagit Ryssland tidigare. Kan man slå Europamäs­tarna kan man väl slå vem som helst. Men det är en match kvar så nu måste vi fokusera om och ladda för den matchen. Vi måste ner på jorden, säger Frida Eldebrink.

Nyblivne svenska medborgaren Ashley Key var en av planens giganter och poängbäst med sina 14 poäng.

– Jag vet att jag inte har varit så bra. Men i dag tänkte jag inte och bara spelade.

Går för gruppseger

Louice Halvarsson hade en riktigt tung match mot Italien i går. Men kom tillbaka mot Ryssland och stod för tio poäng och lika många returer.

– Nu kan vi gå hur långt som helst. Vi får fortfarande tänka match för match, men det känns så jävla bra nu. Men vad som helst kan hända, säger hon.

Även landslagschefen Jonte Karlsson tror på det svenska laget.

– Det är klart att vi ska sikta på kvartsfinal nu när vi har gått vidare. Jag har dömt ut dem förut, men törs inte göra det igen. Det är svårt att förklara hur stort det här är. Basket är en världssport och vi inte bara slår Europamästarna, det är nästan förnedring. Vi dominerade, säger han och fortsätter:

– Jag kan inte påminna mig att det har varit en sådan här skräll. Ett lag som inte har varit med på 26 år går in och spöar skiten ur Europamästarna. Det är absolut det största som hänt svensk dambasket, frågan är om det inte är det största som hänt svensk basket. En idrottsbragd utan dess like.

Redan i kväll ställs Sver­ige mot Spanien. Seger då och Sverige står som gruppsegrare.

– De vet ju hur det gick förra året, så de ska absolut inte gå säkra, säger Elin Eldebrink.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN