Robert Laul

Domarnas chansbeslut måste försvinna

Till alla domare – följ de här tumreglerna: Ge fan i att chansa Hellre fria än fälla

Vilka krav är egentligen ­rimliga att ställa på fotbollsdomare?

Debatten har gått het ­efter att AIK fick ett mål bortdömt på Friends Arena.

AIK blve rånade på sitt första hemma- mål mot Malmö i onsdags.
AIK blve rånade på sitt första hemma- mål mot Malmö i onsdags.

Det beror inte bara på att ett Stockholmslag är inblandat, utan också på att det är årets tydligaste exempel. När det vinkades offside felaktigt två gånger på IFK Göteborgs Tobias Hysén mot Elfsborg var det trots allt bara ett rån på två målchanser, inte på ett regelrätt mål.

Det gäller att välja sina ­domarstrider.

Själv skrev jag om det här i fjol när Blåvitt, IFK Norr­köping och Djurgården drabbades av domslut där gemensam nämnare var att dom­arna dels gjorde fel, dels chansade.

Mutumba yrar

Kring det förstnämnda finns inte mycket att tillägga. Domarmisstag är något fotbollen får lov att acceptera på samma sätt som att spelare slår felpassningar, tränare tar ut tokiga startelvor och sportjournalister strör ett och annat stavfel omkring sig.

Då är chansbesluten viktigare att belysa.

Varför dömde Martin Hansson straff när han trodde att Kjetil Waehler tagit bollen med armen när den i själva verket tog i magen? Varför visade Daniel Stålhammar ut fel djurgårdsspelare? Och varför vinkades Astrit Ajdarevic av när han var på rätt sida? Eller som i onsdags då AIK:s Kwame Karikari blev av med ett korrekt mål.

Jo, de chansade.

Lösningen är inte – som Martin Mutumba yrar om i onödigt hårda ordalag – att stänga av enskilda domare eftersom man då tvingas fylla på med sådana som är sämre rankade. Dessutom håller den svenska domarkåren ­betydligt högre kvalitet än Mutumbas fotbollsspel för tillfället.

Däremot går det att kräva att domarna följer en enkel linje när de tar ­sina beslut:

Ge fan i att chansa.

Hellre fria än fälla.

Jag tror att spelare, ledare och fans i alla läger har lättare att ­acceptera en domare som råkar bomma en offside på några decimeter än den som i sin iver viftar bort ett helt korrekt mål. Ingen hade hängt Martin Hansson om han från sin position missade en eventuell hands på Waehler. Och det hade inte blivit någon större väsen om Per Brogevik i den fifty-fifty-situation som Karikaris mål i grund och botten var hade hållit ner flaggan även om tv-bilderna senare skulle visa att en knäskål var på fel sida strecket.

Som i verkliga världen

Även i den verkliga världen finns en sorts ”hellre fria än fälla”-resonemang. Det ska vara ställt bortom allt rimligt tvivel att busen har gjort sig skyldig till brottet för att han/hon ska kunna buras in.

När det kommer till situationer som om bollen är över mållinjen gäller samma sak fast tvärtom: Döm endast mål om du är säker på att bollen verkligen varit över linjen, chansa inte.

Så länge domaren har befunnit sig i rätt position kommer i alla fall inte jag att kräva mer i mina spalter.

Laul delar ut veckans L

LLLLL

HATTEN AV FÖR ÖSTER

Det är bara att lyfta på hatten för en av årets nykomlingar, nämligen Öster som är obesegrade och tog en fin 2–0-skalp mot Häcken i veckan. En kuriosa är att fyra av lagets sex mål har gjorts av ex-Hammarbyare: Freddy Söderberg, Pablo Pinones-Arce och Vlado Zlojutro (2). Bajen som blott tagit två poängi superettan…

LLLL

HELANDER – ETT LANDSLAGSÄMNE?

…Malmö FF:s framfart i toppen är mer väntad, det som imponerar är att trepoängarna trillar in trots väldiga skadeproblem. Segrar som kommer att vara mycket värda när laget är intakt och toppkonkurrenterna går in i formsvackor. Och Filip Helander, vilken mittback. Ett landslagsämne på sikt?

LLL

KABIRS BARA ÖVRE

Min guldfavorit Häcken har inlett överraskande svajigt. Beror kanske på att anfallaren Moestafa El Kabir synes mer intresserad av att lägga ut bilder på sig själv i bar överkropp på Instagram än att göra mål. Förvisso en ganska underhållande sidosyssla.

LL

ALMS STARTELVS-KARUSELL

Efter den obegripliga startelvan mot Åtvidaberg fick Andreas Alm till det bättre mot Malmö, och AIK gjorde sin bästa match i år. Men det stora fipplandet – sex spelare ut, sex nya in – är naturligtvis inte vad hans halvkrisande lag behöver. Då jag tippade Gnaget sexa är jag dock inte jätteförvånad.

L

THERN BROTTAR OMKULL SIG SJÄLV

Att en så kunnig fotbollsperson som Jonas Thern sågar serie-ledande IFK Göteborgs spel – dessutom i hånfulla ordlag (”brottarfotboll”) – är under bronshjältens värdighet. Thern vet mycket väl att en liga utvecklas bäst av en mix av offensiva och defensiva lag. Platt fall, Thern.

Helgens hetaste matcher

Malmö FF–Öster, måndag 19.00

Det trodde man ju inte för en månad sedan, att mötet mellan MFF och Öster i femte omgången skulle vara rundans enda toppmöte. Men så är det, det är tvåan mot trean på Swedbank Stadion på måndag.

Tips: 3–1

Elfsborg–DIF, måndag 19.05

Oj vilket krismöte. Inget av lagen har vunnit ännu, båda måste börjar göra det: Elfsborg för att hänga på guldtåget, Djurgården för att inte fastna i botten. Här står oerhört mycket på spel.

Tips: 2–1

Gefle–AIK, måndag 19.00

Gefle har inlett allsvenskan ganska fint, i skymundan som vanligt. AIK har inte gjort mål sedan i premiären och att knäcka Gefles defensiv är inte heller lätt. För eller senare bör det lossna för Gnaget.

Tips :0–2

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.