Ösregn förstör för Dakarrallyt

avAnna Andersson

Publicerad:

MC-förarna klarade sig genom lera och regn, men biltävlingen avbröts

Foto: SCANPIX

Sandstorm, ösregn och strömmande vatten fyllt med lera.

Det klarade sig MC-förarna igenom - för bilarna avbröts etappen.

- Fiambala är ett riktigt skitställe, säger Mc-föraren Cyril Despres.

I dag körde förarna mot Fiambala och området är känt för sina sanddyner, men det var inte sanden som ställde till problem utan regnet. Redan i går kortades etappen ner med 30 km eftersom kraftiga regnskurar har förstört delar av banan och förvandlat stora delar till lervälling. Mc-förarna klarade sig dock ganska bra och Kurt Caselli var snabbast i mål av de 133 kvarvarande deltagarna. Cyril Despres var trea och utökade sin ledning i sammandraget när nu tre etapper återstår.

- Jag är tröttare efter 190 km i dag än vad jag var efter 800 km för någon dag sedan. Vi råkade ut för en sandstorm och sedan regnade det också, säger Despres.

-Det var strömmar med lera och vatten och jag kommer ihåg hur det var förra året. Jag har ingen aning om vad det betyder för resultatet, men jag är glad över att jag inte har haft för många problem. Fiambala är ett riktigt skitställe. Vi fick till och med gå i lera och leda hojen.

Biltävlingen avbröts

För Thomas Berglund slutade dagen på en 33:e plats. Han är 41:a i sammandraget.

För bilarna var det riktigt tungt. Etappen avbröts efter bara ett par kilometer eftersom det var för mycket lera i området och risken för att vatten nivån skulle stiga var stor. Normalt sett är flodfårorna torra och det går att passera dem med bil, men de senaste dagarnas regnväder har gjort området lerigt och när det dessutom kom ännu en rejäl regnskur så valde man att avbryta etappen. Arrangörerna har ännu inte meddelat om den kommer att avslutas eller inte.

- Vi var väldigt försiktiga med var vi satte hjulen och försökte att inte komma för långt ner i flodfåran, det är bättre att tappa ett par sekunder än att fastna i leran och tappa flera minuter Vi såg en del vatten, men det var inte katastrofalt på något sätt, säger Stephane Peterhansel som leder biltävlingen.

- Men det är som för ett par dagar sedan, vattennivån kan stiga drastiskt på bara några minuter.

Tävlingen avslutas på söndag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally