Engstrand: ”Det känns för jävligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Vännerna sörjer L-G Björklunds bortgång

1 av 21 | Foto: LARS ROSENGREN
Med bild på sig själv som putto i Tipstjänst tjänst.

Lars-Gunnar Björklund blev 75 år gammal.

Nu sörjer vänner och kollegor hans bortgång.

– Han var så jävulens rolig och intressant. Det är en del av barndomen och yrkeslivet som försvinner. Det känns för jävligt, säger livslånge vännen Tommy Engstrand till Sportbladet.

Engstrand besökte Lars-Gunnar på sjukhuset i september.
Engstrand besökte Lars-Gunnar på sjukhuset i september.

När Sportbladet når Tommy Engstrand är han tagen av beskedet. Han minns en fantastisk människa och en enastående yrkesman. Och tomrummet kommer naturligtvis vara stort.

– Det är oerhört jävla läskigt och tungt, säger han.

”Vår bana var utstakad”

Det var ett par dagar sedan han besökte Björklund på det privata vårdhem han legat på den senaste tiden.

– Jag kommer ihåg när vi var små. Vi bodde på Tomtebogatan i Birkastan, latjade på bakgatorna i proletärkvarteren. En dag hade LG fått i bordshockeyspel, det var något exklusivt i våra kvarter, ett sådant man drar i med spakar. Vi samlades alltid hos honom, men det var snarare krig om vem som skulle få kommentera matcherna än vem som skulle spela. Vår bana var utstakad redan från början.

”Han var briljant”

Engstrand berättar att L-G var den första barndomskompisen han minns. Men sedan dess har de följt varandra, sida vid sida. Under ett tiotal år jobbade de tillsammans på Sveriges Radio och Svt. Bland annat kommenterade de vinter-OS 1972 i Sapporo.

– Jag kommer i håg att det var kallt som fan, vi satt i ett litet bås högt uppe på en läktare och folk som ville värma sig slet upp dörren stup i kvarten. L-G blev väldigt av det störd. Och det var väl när dörren öppnades för 25 gången som L-G måttade en rak höger mot den som kom in. Det visade sig vara Prins Bertil, säger Engstrand. – Det slutade med att han viskade till prinsen att han skulle komma och sätta sig.

Så sent som i augusti i år var Björklund tillsammans med Engstrand på den senares boklansering i Stockholm.

– Han var briljant, höll ett roligt och rörande tal och var den enda som fick applåder. Men det var så han var, en retoriker och oerhörd klass.

”Han var avgörande för mitt liv”

Kjell Andersson, evenemangschef på SVT och mångårig medarbetare med hyllar Björklund som en föregångare inom sportjournalistiken.

– Genom kunskap, språk och snabbhet gjorde Lars-Gunnar sporten på ett underhållande sätt, säger Andersson till SVT.

Han menar att Björklund var mest känd från tiden på SVT-sända fotbollsprogrammet Tipsextra.

– Det var början på direktsänd fotboll på allvar. Tillsammans med tipskupongen blev det underhållning. Det var motsvarigheten till Vinter- studion, en lägereld, säger Andersson.

Arne Hegerfors, som rekryterades av Björklund till succéprogrammet Tipsextra:

– Han var som en extrapappa, en storebror och helt avgörande för hur mitt liv blev.

Publicerad: