Wada

Sverige pekas ut – av ryska hackare

Databaser och mejlväxlingar läcks ut

Av: 

Andreas Käck

Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping.
Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping.

SPORTBLADET

En rysk ”hackergrupp” pekar ut svenska elitidrottare som fuskare.

Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping, avfärdar deras påstående som nonsens.

– Vi har ingenting att dölja, säger han.

Den ryska hackergruppen har tidigare läckt hemlig medicinsk information från Wadas (Internationella antidopningsbyrån) databas. I den databasen fanns, bland annat, information om vilka mediciner de aktiva tar mot läkarintyg – preparat som annars kan vara dopningsklassade.

Nu kommer nya läckor – där Sverige som idrottsnation pekas ut.

Men enligt Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping, är dokumenten som publiceras ”bara” en lista över aktiva idrottare som fått dispens för olika typer av medicinering, däribland astmamedicin.

– Astma är ganska utbrett inom flera idrotter, både i Sverige och i resten av världen. Skidåkare andas in stora mängder kalluft och då uppstår skador i lungorna. Vi ser det inte som fusk att använda astmamedicin, däremot har medicineringen varit lite i överkant i vissa länder, men nu har Wada skärpt till riktlinjerna så att man inte längre kan ta i lika stora doser, säger han.

Hur ser du på att databaser över svenska idrottare läcks ut?

– Det handlar om skyddade personuppgifter. Om personuppgifter kommer ut är det illa, handlar det om känsliga personuppgifter är det ännu värre. Det är inte okej att släppa den här typen av information. I mina ögon är det tydligt att den här ”hackergruppen” är en illa dold propagandagrupp för den ryska staten. Det är någon i Ryssland som inte tycker om att resten av världen sköter sig, säger Richardson.

”Det är ganska illa”

Men det är inte bara medicinsk information om svenska elitidrottare som nu läcks ut. Även mejlkonversationer från anställda inom Riksidrottsförbundet publiceras.

– De verkar ha fått tillgång till en av våra mejlservrar, säger Matt Richardson.

Hur hanterar ni det?

– Vi har kontakt med två externa grupper som tittar på det här. Jag vill förtydliga att de inte har tillgång till vår databas, personuppgifterna har de fått på annat håll, frågan är bara hur.

Hur ser du på att de haft tillgång till er mejlserver?

– Det är ganska illa, men vi har ingenting att dölja, säger Richardson.

Diskuterade polisanmälan

I ett av mejlen diskuteras möjligheterna för RF (Riksidrottsförbundet) att polisanmäla Fis (Internationella skidförbundet). Detta i svallvågorna av att uppgifter om svenska skidåkares blodvärden läckt ut och publicerats i Uppdrag granskning dagarna innan OS i Pyeongchang. I mejlet skriver Richardson att ”det är troligen Fis som var ursprungskällan till datan”.

Var det nära att ni polisanmälda Fis?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men om det kommer ut personuppgifter så skulle det normala förfarandet – om det skedde i Sverige – vara att polisanmäla. Vi försökte bara tänka utifrån svenska riktlinjer.

Svenskstjärnan bland nya läckta uppgifterDanskan indragen: ”Djupt beklagligt”

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Wada

Riksidrottsförbundet