ÖFK:s krisdrag – tar in Tre Kronor-stjärnan

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Här är ÖFK:s krisdrag.

Klubben tar in förre Tre Kronor-stjärnan Ulf Dahlén i styrelsen.

– ÖFK står i ett vägskäl och då vill jag hjälpa till, säger han.

När Sportbladet når Ulf Dahlén målar han om huset i hemstaden Östersund. Den förre NHL- och Tre Kronor-stjärnan berättar om steget in i ÖFK:s styrelsearbete.

– Det är en ära att bli tillfrågad.

Våren 2018 har varit turbulent för kometföreningen Östersunds FK. Ordförande och starke mannen Daniel Kindberg är misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott och en rättsprocess pågår kring 50-åringen.

Potter väntas lämna

Sedan dess har Kindberg tagit en paus från själva styrelsearbetet i ÖFK, men hjälper fortfarande till med spelarförsäljningar och rekryteringar. Där har Kindberg att göra, med tanke på att tränare Graham Potter ryktas lämna föreningen för Swansea och stjärnspelare som Saman Ghoddos och Ken Sema väntas säljas under sommaren.

Östersund har också fått stor kritik för det demokratiska underskottet i styrelsen, då antalet ledarmöter är ovanligt få.

– Det började med att en marknadssidan i föreningen hörde av sig till mig och berättade att de ville få en större styrelse för att öka kompetensen. Mitt namn var på tapeten i och med att jag flyttat hem till Östersund och har säsongskort på matcherna. Det var intressant och jag sa därför inte nej direkt.

Om Kindberg: ”Ointressant”

Därefter fick Dahlén den formella frågan från valberedningen om att ta plats i styrelsen.

– Jag tycker det är fantastiskt att vi fått ett fotbollslag i allsvenskan. Och nu står klubben inför ett vägskäl med tanke på ryktena kring Potter och alla spelare. Då vill man på något vis hjälpa till. Det känns jättespännande.

Gunilla Olsén Eriksson går också in i styrelsen som nu består av sex personer.

Ulf Dahlén med sonen Jonathan Dahlén
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Ulf Dahlén med sonen Jonathan Dahlén

Hur upplever du situationen med den brottsmisstänkte Daniel Kindberg?

– Vad ska man säga. Daniel är inte dömd för något. Det pågår en process, men det gör det mot många människor i samhället. Många skriver om det eftersom han är ordförande för en intressant fotbollsklubb. För mig är det helt ointressant. Ingen är dömd, och för mig handlar det här om fotbollsklubben.

”Vi får inte bli bortskämda”

Hur ser du på kritiken mot styrelsearbetet i ÖFK?

– Det här är väl ett steg i rätt riktning då. Man försöker göra klubben större och vill utvecklas. En styrelse ska inte vara för stor, men om medlemmar och publik uppfattat den som för liten är det ett bra steg att göra den större. Det här ska bli jättekul. Tänk att ÖFK gjort den här resan: det är en saga. De har gjort något som inte bara är unikt i svensk fotboll, utan europeisk fotboll, säger Dahlén och fortsätter:

– Att leda med 2-0 hemma mot IFK Göteborg är numera normalt och om vi förlorar mot MFF så går man därifrån förbannad. Man får nypa sig i armen. Vi får dock inte bli bortskämda och jag är smickrad över att få hjälpa till. Klubben behöver stabilitet för att kunna etablera sig.

Foto: CARL SANDIN
Publicerad:

LÄS VIDARE