Generationernas kamp i nattens Superbowl

avOskar Forsberg

WASHINGTON DC. Klang och jubel, happy hour på tusentals sportbarer, trumpeter och fyrverkeri – i natt ska det som miljoner väntat på hela säsongen avgöras.

Pats mot Rams i Superbowl LIII inför 75 324 åskådare i Atlanta och miljoner tv-tittare över hela världen.

I huvudstaden Washington DC tror de flesta att rutinerade Patriots kommer att lyfta bucklan.

När New England Patriots quarterback Tom Brady vann sin första Superbowl var Jared Goff, quarterback i LA Rams, bara sju år.

Rutinerade Patriots ställs mot ungdomliga Los Angeles Rams i Atlanta i natt, svensk tid, i vilket som av de flesta amerikaner beskrivs som den största sporthändelsen i världen.

Det är dags för Superbowl LIII med kick-off 18.30 (00.30 svensk tid).

Rekord på löpande band

Inför matchen har snacket, som vanligt, mest handlat om statistik. Antal passade och sprungna yards, antal tacklingar, hur många tredje och fjärde försök man har konverterat till fyra nya försök och så vidare och så vidare.

Det finns statistik på allt som händer.

Fast det är inte de statistiska förhandssiffrorna som avgör vem som vinner. Det ska ju spelas om det också.

I Washington DC tror de flesta att rutinerade Tom Brady återigen kommer att lyfta bucklan.

Tom Brady – en get?

Det blir i sådant fall sjätte gången som Brady, eller ”The Goat” (”Greatest of all times”) som många i Washington kallar honom, kommer att göra det. Det blir då rekord.

Hans ålder, 41 år, gör också att han slår rekord som den äldsta quarterback som vunnit titeln om Patriots, eller ”Pats” som de kallas, vinner.

De flesta tror också att ett eventuellt rekord på sex titlar kommer bli svårslaget, eftersom dagens spelare har betydligt kortare karriärer än vad man hade förr.

Enorm bevakning

Men det är inte bara statistik, det är naturligtvis fest och hålligång också. Längs med 14:e gatan i Washington, norrifrån och ner mot Downtown och Capitol Hill annonseras det friskt. ”Super Bowl Sunday” sponsrat av åtskilliga ölsorter med burgare, stora steaks och mac and cheese.

Köp en, betala för två! Kom i tid! Över 100 skärmar! Pre-game party! The clash of generations!

På Nellie’s sportbar på U Street kostar en spann (!) med öl bara 15 dollar – erbjudandet gäller från 10.30 på förmiddagen och hela dagen, kvällen och natten.

På tv avlöser program med förhandssnack varandra sedan flera dagar tillbaka. Renodlade nyhetskanaler såsom CNN, Fox News och MSNBC bereder ordentligt med tid i sina tablåer för matchsnack. Före detta och nuvarande storstjärnor avlöser varandra med analyser och tyckande.

I princip alla kanaler har studios uppbyggda utanför Mercedes-Benz Stadium i Atlanta.

”Rutinen kommer avgöra”

Superstjärnan Patrick Mahomes från Kansas City Chiefs, igår utsedd till mest värdefulla spelare i ligan, är inbjuden av CNN.

Den före detta hjälten från Dallas Cowboys, Troy Aikman, berättar i Fox om känslan att springa in på planen i en Superbowlmatch.

Det är elektriskt i luften.

Liksom Washingtonborna tror många tv-experter på Tom Brady och Patriots. ”Rutinen kommer att avgöra”, lyder tipset jag får av en överväldigande majoritet i Washington.

Kan bli yngsta någonsin att vinna

Men vilka står på andra sidan då. Vilka är LA Rams och vilka chanser har de att vinna?

Ledda av sin tränare, underbarnet Sean McVay, ska de försöka stoppa Tom Brady och, enligt de flesta experter, försöka springa sönder Patriots försvar.

Om Rams skulle vinna blir 33-årige McVay den yngsta tränare någonsin att lyckas med den bedriften. Hans motståndare vid sidlinjen mitt emot, Patriots tränare Bill Belichick, är dubbelt så gammal med sina 66 år.

McVays främsta offensiva vapen är quarterbacken Jared Goff och hans runningbacks CJ Anderson och Todd Gurley, enligt en samstämmig expertkör, såväl från gatan som från tv:n.

Donald: ”Vi kan ta honom”

Trion och övriga Rams lyckades slå favorittippade New Orleans Saints i en öronbedövande bortamatch för att ta sig till Superbowl.

– De har spelat en lång rad stora matcher, säger Goff till nyhetsbyrån AFP om Patriots och fortsätter:

– Men vi var förlusttippade och mindre erfarna mot Saints, men den lyckades vi vinna.

Utöver det blixtrande anfallsspelet på marken har Rams också ligans bästa defensive spelare i Aaron Donald. Han har bäst statistik i NFL när det gäller att sacka motståndarens quarterback.

Och Donald är ute efter att totalförstöra Tom Bradys kväll i Atlanta.

– Han är en fantastisk quarterback, men vi kan pressa honom precis som alla andra. Om vi gör vårt jobb kan vi ta honom, säger Donald till AFP.

I natt, svensk tid, smäller det när domaren blåser i pipan och startar kampen mellan ungtupparna från LA och åldermännen från New England.

ARTIKELN HANDLAR OM