Pärson: Har stora chanser på medalj

Foto: Bildbyrån
Anja Pärson.
SPORTBLADET

Frida Hansdotter, 31, vann slalomtävlingen i Flachau i överlägsen stil.

Anja Pärson jublar efter två fina åk – och tror på medalj i VM nästa månad.

– Frida har stora chanser. Banan i dag visade var Shiffrin har för svagheter, säger Pärson.

Frida Hansdotter har haft det jobbigt i säsongsinledningen. Men i Flachau, knappt fyra veckor innan VM i St Moritz, slog 31-åringen till.

Svenskan vann slalomtävlingen överlägset efter ett superåk i förstarundan. Förre alpina skiddrottningen Anja Pärson jublade framför tv:n när kompisen vann första världscupsegern sedan den 29 december 2015.

– Jag skriker på dem, vad de ska göra, haha. Man känner för dem när man ser loppen. Det var tre glädjeämnen i dag: Frida Hansdotter, Nina Löseth (Norge) och Emelie Wikström, säger Pärson.

Vad säger du om Hansdotters två åk?

– Det var kul att se Frida. Tekniskt sett åker hon som man vill att hon ska åka. Första åket passar henne väldigt bra, mer sväng och mer utmaning. Jag är imponerad att hon håller i det så bra i andra, även om hon var nära att köra ut. Det är alltid svårt att åka kontrollerat när man leder så mycket, säger Anja Pärson.

– För henne var segern enormt viktig i dag. Nu har hon visat att hon håller bra i två åk inför VM.

Vad betyder vinsten?

– Hon har inte känt att hon hittat det riktigt, inte känt att hon har varit i form och fått ut det hon har velat. Nu säger hon att hon har hittat det, materialet och så. Jag har inte pratat med henne efter jul, så vet inte exakt vad hon menar. Men vissa saker har fallit på plats och hon vinner den här tävlingen. Är materialet på plats kan man släppa de bekymren och bara åka.

– Synd att det är fartvecka nu så att hon inte får fortsätta tävla, det är bra när man får behålla känslan.

Hur är känslan inför VM?

– Den är bra. Snön i Flaschau kommer förhoppningsvis vara likt den i St Moritz, om det inte blir för varmt. Det är nog inte den brantaste slalomtävlingen. Sen handlar det som sagt om snöläget.

– Hoppas hon behåller formen och bevisar att hon tar in på Shiffrin. Banan i dag visar vad Shiffrin har för svagheter. I VM kommer det vara hela världen mot Shiffrin.

Tar Frida Hansdotter medalj?

– Jag tror att Frida har stora chanser att ta medalj i slalom.

– För skidförbundet är det här en lättande suck. Frida vinner och de får lite arbetsro. Jag hoppas killarna kan rida på den vågen, att de gör bra tävlingar innan VM.