Truls Möregårdh tillbaka efter knäoperationen: ”En oväntad comeback”

Publicerad 2021-03-30

Truls Möregårdh är tillbaka efter skadan.
Truls Möregårdh är tillbaka efter skadan.

Truls Möregårdh, 19, spelar pingis igen efter sin knäoperation.

Nyligen gjorde han en oväntad comeback för sitt Eslöv.

– Jag har saknat det jättemycket. Samtidigt är knät inte helt hundra ännu, säger han.

För tio dagar sedan, fem månader efter operationen i oktober, fick 19-årige jättelöftet Truls Möregårdh känna tävlingsadrenalinet pumpa igen.

– Det blev en oväntad comeback i pingisligan. Det var mycket skadeproblem i laget och då var helt plötsligt jag den som var mest fräsch i kroppen, förklarar han.

I helgen blev det dessutom spel i ligacupen, där han fick lyfta pokalen tillsammans med sina lagkamrater efteråt.

– Det var skitkul. Vi slog Halmstad i finalen. En bra laginsats där alla bidrog.

”En lång väg kvar”

Men den 19-årige bordtennistalangen från Eslöv svävar inte iväg allt för mycket. Återkomsten var bara ett steg på vägen, ett litet test, i en ännu pågående rehab.

– Jag har precis börjat träna väldigt hårt igen och det är en lång väg kvar till att bli precis så bra som jag var innan, och ännu bättre. Så det var med den vetskapen jag gick in i det, utan press.

Hur kändes det i knät?

– Det är upp och ner. Jag måste vara försiktig. Det var därför jag ville hoppa in när det var som viktigast, i ligacupen. Rehaben är viktigast. Det är bara att övergå till den nu och få knät så stabilt som möjligt. För knät är verkligen inte hundra procent bra ännu, säger Truls Möregårdh som är nöjd med ”testet” men ännu inte vet när han kommer vara fullt återställd.

Men du har siktet inställt på OS i sommar?

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Jag fokuserar fullt ut på att knät ska bli helt bra. Det är det viktigaste, säger Möregårdh som ändå medger att han har mästerskapet i bakhuvudet.

Möregårdh under sin rehab efter knäoperationen.
Möregårdh under sin rehab efter knäoperationen.

”Ska försöka få liv i det”

Drygt fyra år har gått sedan han opererade högerknät första gången. Det blev inte riktigt bra och efter att ha plågats av smärta de senaste åren var ytterligare en operation oundviklig, enligt läkaren.

– Jag kände att det var en ganska bra tidpunkt för att göra det.

Vad är det de har gjort, lite kortfattat?

– Skadan är något genetiskt, väldigt ovanlig tydligen, som man inte kan göra så mycket åt. De har sprutat in lite benmärg för att stärka upp knät. För tydligen var benet helt dött i knät. De ska försöka få liv i det och har gjort olika grejer. Jag får hoppas att det stärker upp det nu.

Hur har rehabiliteringen varit? Har du bara ”byggt pannben” eller har du kunnat utveckla något annat?

– Det var tråkigt i början, de första veckorna var långa. Jag klättrade på väggarna där hemma och ville bara ut och leva som vanligt. Sen har alla sagt åt mig att rehaben ska vara det tråkigaste efter att man har opererat sig. Men jag tyckte det var det roligaste! Då fick jag äntligen göra något. Jag var alltid motiverad och ville alltid bli starkare. Efter någon månad kunde jag börja spela backhand igen och då har vi haft fullt fokus på att förbättra den. Det varit en positiv process och jag kan ta med mig mycket från den.

Möregårdh, rankad 103 i världen, debuterade redan som 13-åring i pingisligan och har beskrivits som den största talangen i svensk pingis sedan Jörgen Persson och Jan Ove Waldner. Han skyndar långsamt, men hoppas på fler matcher i vår.

– Det är slutspel om någon månad. Jag vill försöka hoppa in och hjälpa laget där, det är ett mål. Men jag tar det mesta som det kommer, säger han.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.