Motorsport

Hamilton med hård kritik mot domarna efter bestraffningen

Av: 

Anna Andersson

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton.

SPORTBLADET

Domarna straffade Lewis Hamilton för en felaktig provstart.

Det fick Lewis Hamilton att reagera starkt:

– Domarna försöker sinka mig, säger britten i tysk tv.

Flera timmar efter loppet ändrades domen – från ett personligt straff till böter för teamet.

Lewis Hamilton hade visserligen pole position i Ryssland GP, men han hade den mjukare däckblandningen till skillnad från Red Bulls Max Verstappen och kollegan Valtteri Bottas. Det gjorde honom orolig och han valde att göra sina två provstarter där han upplevde att greppet var bra.

Han frågade teamet om det var okej.

De gav honom ett positivt svar – men det kom nya direktiv inför loppet och britten gjorde starterna utanför det området där det var tillåtet. Det gav honom inte bara tio sekunders tidstillägg, vilklet kostade honom en möjlig seger i loppet, utan också två straffpoäng på förarlicensen.

– Under de år som jag har tävlat har jag gjort likadant på en miljon olika banor och aldrig blivit ifrågasatt. Det kan alla som sett mig tävla intyga, citeras Hamilton av motorsporttotal efter loppet.

– Jag vill inte stå på gummi och det är där som alla gör sina provstarter. Därför försöker jag göra det på ett annat ställe där det inte ligger någon gummi.

”Går vidare”

Han var oerhört irriterad över att han fått en bestraffning och att de tio extra sekunderna gjorde det näst intill omöjlig för honom att vinna loppet.

– De försöker sinka mig, eller är det inte så, sa han mycket irriterad till tyska Sky efter loppet.

Han får frågan av reportern om han verkligen menar det det och svarar:

– Naturligtvis.

Något senare, på presskonferensen mjukar han upp kritiken mot domarna och säger att:

– Det är inte nödvändigtvis så, men det är säkerligen så att de tittar extra på toppteamen.

Flera timmar efter loppet ändrade domarna straffet - och de två personliga poängen som tillfördes Hamiltons licens omvandlades till ett böter för teamet. Mercedes måste betala motsvarande 500 000 kronor.

”Domarna har förstått att föraren blev instruerad av teamet att göra provstarten på fel ställe” skriver de i sin motivering. Mercedes kommer inte att protestera mot beslutet.

Öppnar för Bottas

För Valtteri Bottas var segern en möjlig öppning för en framtida VM-kamp. Han vann Ryssland GP, från startposition tre.

– Det var oerhört skönt att ta en seger, det var ett tag sedan sist. Nu ska jag försöka att hålla momentum och klara av att ta många poäng. Det är många race kvar, säger Valtteri Bottas.

– Jag ska trycka på så mycket det går och sedan får vi se hur det slutar.

Han tog även extra poängen för snabbaste varv, medan Max Verstappen, Red Bull slutade tvåa och VM-ledaren Lewis Hamilton trea. Nu leder Hamilton mästerskapet med 44 poäng och det återstår sju lopp och 182 poäng av årets F1-säsong.

Bottas måste byta roll, från wingman till titelkandidat

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Schumacher vill ta upp kampen med Lewis Hamilton

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Valtteri Bottas

Lewis Hamilton