”Sett alla matcher med alla spelare”

Galna förberedelserna inför debuten som förbundskapten

Publicerad:

SPORTBLADET

LUND. Tomas Axnér imponerar på sina spelare som ny förbundskapten.

– Han har sett typ alla matcher med alla spelare, säger Isabelle Gulldén.

– Det stämmer nästan, säger Axnér.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I måndags samlade nye förbundskaptenen Tomas Axnér sitt landslag för första gången och på torsdagen i Lund och på lördag i Ystad spelar man två vänskapslandskamper mot Polen.

Detta är den enda samlingen Axnér får innan han ska ut truppen till EM i Danmark/Norge i december.

Isabelle Gulldén har bara gott att säga om sina första intryck av Axnér.

– Han är oerhört seriös och har sett typ alla matcher med alla spelare. Han är väldigt noggrann med detaljer. Man märker att han varit en teknisk spelare själv. På träningen har det varit skott och passningar som man aldrig gjort tidigare, säger den svenska storstjärnan.

– Han vill ha ut allt av alla och är inte rädd att våga prova nya och roliga saker. Det känns inte som han är rädd för att ta risker, säger 31-åringen.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fem timmar om dagen

Vi kollade upp det där med att Axnér skulle ha sett alla matcher i höst med alla landslagsspelare.

Stämmer det eller har du bara lyckats ge det intrycket till spelarna?

– Jo jag har sett nästan alla matcher med alla spelare. Jag har inte kommit åt Nantes matcher med Nathalie Hagman. Allt står på franska och jag har inte hittat riktigt rätt. Men jag får fråga min ex-fru, hon är fransyska, ler Axnér.

– Men det stämmer annars. Jag har sett nästan alla matcher som de landslagsaktuella spelarna spelat. Jag lägger fem timmar varje dag på det. Jag lär mig mycket av att se dem i sina klubblag. Jag ser vad de måste utveckla och hur jag kan använda dem i mitt spel.

Men Axnér nöjer sig inte med det.

– Jag har suttit och kollat alla Champions League-matcher på damsidan också, även de utan svenskor, för där är ju nästan alla spelare i de andra landslagen. Jag har inte sett alla SHE-matcher, men jag ser de matcher där det är flera landslagsaktuella spelare med.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Oerhört viktigt läger”

Efter ett helt liv inom herrhandbollen – som spelare, tränare och tv-expert – är det alltså fullt fokus på damerna nu. Och han har aldrig tittat på så mycket handboll som de senaste veckorna.

– Det är total fokusriktning. Jag vet knappt vilka som leder handbollsligan. De enda två herrmatcher jag sett är med Lugis herrar för att jag har ett emotionellt band till det laget, säger Axnér.

Du verkar göra skäl för lönen?

– (Skratt) Ja, det tycker jag att jag gör än så länge.

Nu väntar två matcher mot Polen med, förutom en färsk ledarstab, en hel del nya spelare och ett par comebacker efter barnafödande.

– Det här lägret är oerhört viktigt. Vi ska få till tajmingen nu så att vi sen kan sätta detaljerna när vi samlas inför EM, säger Gulldén.

Publicerad: