Bandysvepet: Stjärnduell och överraskning som svajar

Publicerad:

SPORTBLADET

Hammarby tvingades till en nödlösning på nödlösningen och stjärnorna skämmer bort oss.

Och har Sandviken börjat vackla?

Här är veckans bandysvep.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Nödlösningen på nödlösningen

Hammarby är hårt drabbat av skador som innebär att flera nyckelspelare blir borta en längre tid. Det har fått klubben att söka sig om efter ersättare. Klubbens förstaval var enligt uppgifter till Sportbladet Skutskärs Niklas Gälman.

Men efter att ha diskuterat saken lyckades inte en sådan lösning pusslas ihop särskilt bra med Gälmans privatliv.

– Han jobbar heltid och får inte ihop det sociala helt enkelt, sa Hammarbys sportsligt ansvarige Viktor Karlsson till Bandypuls.

I stället fick det bli en nödlösning på nödlösningen.

Efter att ha tränat med Hammarby sedan i september och formellt varit spelklar sedan i november har Samuel Helmersson, 25, nu skrivit på för ”Bajen”. För tre år sedan valde Helmersson att avsluta bandykarriären i och med en flytt till Kanada och har sedan hemflytten spelat lite i division 2.

Och under måndagen värvades Axel Jansson, 25, från allsvenska Falun.


Villa Lidköpings Christoffer Edlund.
Foto: Bildbyrån
Villa Lidköpings Christoffer Edlund.

Duellen

Det är en fröjd att ha två superstjärnor som Villa Lidköpings Christoffer Edlund och AIK:s Erik Pettersson i elitserien. Att spelarna skulle utmana varandra i poängtoppen var det ingen som tvivlade på och nu är de där, i toppen, fullkomligt överlägsna.

Christoffer Edlund har fullkomligt skyfflat in mål med 24 mål på nio matcher. Trots att han inte har sett ut som sitt vanliga jag de senaste två matcherna så kommer han trots det från dem med sju nya mål i ryggsäcken. Det ser onekligen ut som om han har mer att hämta.

Erik Pettersson är en makalös bandyspelare. Som på ett knapptryck har han växlat upp mitt under flera matcher och helt plötsligt har AIK vänt en match från 0–3 till 5–3 på sex minuter. På sju matcher så smyger han bakom Christoffer Edlund i skytteligan med sina 17 mål, men trots sina två matcher mindre har han gjort en poäng mer än Christoffer Edlund, 29 totalt. Enligt AIK har dessutom en assist missats under en match och att vi snart kan lägga ytterligare poäng till skörden för att använda deras ord.

Hur den här duellen kommer att sluta är oerhört svårt att sia om, men hittills så är det ett något klart övertag för Erik Pettersson.


Överraskningen börjar svaja

Sandviken har imponerat stort under säsongsinledningen. Trots stora avbräck har laget presterat väldigt bra.

Men frågan är om de nu inte har börjat vackla.

Två matcher i rad har de med nöd och näppe fått med sig en poäng. Mot tiondeplacerade Motala hämtades ett 4–2-underläge upp sent efter en tveksamt dömd straff och mot Edsbyn var det knappt att bollen ens orkade sig över mållinjen för en kvittering i slutminuterna. Mot ett Edsbyn som inte spelat match och knappt tränat på 19 dagar då laget drabbats hårt av ett coronautbrott inom laget.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Sandviken börjar svaja efter superinledningen.

Guldbyggets explosioner

AIK klev in i veckan med säsongens första förlust i ryggen. Det såg ut att vara starten på en ordentlig käftsmäll på självförtroendet, men det visade sig landa i raka motsatsen.

Först var ”Gnaget” i ordentlig brygga mot Vetlanda som rivstartade och gick tidigt ifrån till en 3–0-ledning. Det stod sig fram till strax efter 38:e matchminuten då Erik Pettersson la i AIK:s nästa växel. På sex minuter hade AIK vänt på steken till 5–3 och om vi bortser från halvtidsuppehållet fortsatte de på samma sätt och stannade på sju mål på elva minuter.

Och historien upprepade sig mot Västerås. Återigen ett tidigt 3–0-underläge som i den första halvleken vändes till en 5–3-ledning för ett AIK som på nytt blev härförda av Erik Pettersson.

Något som oroar för AIK är dock dessa tidiga underlägen. I sex raka matcher har de nu släppt in matchens första mål.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE