Överskrids med 23 000 000 000

Blir det dyraste någonsin

Publicerad 2020-12-22

OS i Tokyo fick flyttas fram.

Nu kommer beskedet att den ursprungliga budgeten överskrids – med motsvarande 23 miljarder kronor.

– Om man ser det som en utgift låter det inte vettigt, säger OS-basen Toshiro Muto.

Pandemin stoppade sommar-OS från att hållas i år, som planerat. Och trots att färska opinionsundersökningar visar att en majoritet av japanerna motsätter sig ett mästerskap kommande sommar, siktar arrangörerna på att spelen ska genomföras.

Men smakar det, så kostar det.

En ny kalkyl visar att förseningen ser ut att kosta motsvarande 23 miljarder kronor.

Nytt rekord

Enligt nyhetsbyrån AFP väntas den totala kostnaden för mästerskapet nu landa på omkring 15,9 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 130 miljarder kronor. I så fall blir OS i Tokyo det dyraste sommarspelet någonsin (London-OS 2012 kostade 14,96 miljarder dollar).

– Allt beror på hur man ser på siffrorna. Betraktar man det här enbart som en utgift så låter det inte vettigt. Men man kan också se det som en investering, säger Tokyo-OS vd Toshiro Muto.

Kommer inte ställas in

I den senaste opinionsundersökningen som gjordes av den statligt ägda tv-kanalen NHK var 27 procent positivt inställda till ett OS denna sommar. 31 procent ville skjuta fram det ytterligare. 32 procent ville ställa in det helt.

Det sistnämnda alternativt har Tokyos borgmästare Yuriko Koike nyligen avskrivit. Hon sa att OS inte ”under några omständigheter” kommer att ställas in.

Följ ämnen i artikeln