Skadekoll guld värd för Malmö FF

SPORTBLADET

SM-guld nummer 20 är nära.

Seger i kväll borta mot IFK Norrköping och Malmö vinner allsvenskan – igen.

En stor anledning till det är hur klubben har hanterat skador.

Djurgårdens förlust mot Sirius har gett serieledaren Malmö FF ett ännu större guldläge. Tre poäng i Norrköping och MFF tar klubbens femte serieseger på tio år.

Den första med Magnus Pehrsson som tränare.

Foto: Björn Lindgren/TT
SM-guldvinnare för första gången? Magnus Pehrsson och hans Malmö kan säkra SM-guldet i kväll borta mot IFK Norrköping.

"Uttalade mästare länge"

– Det är klart att det (Djurgårdens förlust) var ett tacksamt resultat, att vi nu är i den här situationen. En seger och vi har vunnit allsvenskan 2017. För mig är det bara extra motivation, säger Magnus Pehrsson till Sydsvenskan.

Pehrsson, som aldrig har vunnit SM-guld som tränare, tog över ett regerande mästarlag.

– För många har vi varit uttalade mästare länge. Och kanske fick vi lite den känslan under en period också, då släppte vi garden och gick på några smällar. Nu är vi bara fokuserade på det som väntar, säger Pehrsson.

Foto: Bildbyrån
Förra årgången.

41-åringen har själv "haft en bild att vi skulle vinna sedan i januari", och nu är han nära sitt mål. Malmö har fyra matcher kvar att spela, nya serietvåan AIK har tre, och toppar allsvenskan med sju poängs marginal.

Få skador

Skadeläget talar också för MFF. Bara en magsjuk Franz Brorsson saknas. Förra året var läget annorlunda. Då var laget hårt drabbat av skador. En viktig del i att MFF är på väg mot ännu en ligatitel, menar Pehrsson.

– Jag tror det handlar om att allihop hela året gjort ett bra jobb. Det handlar mycket om kommunikation och belastning. Vi planerar vissa spelare utifrån statistik vi har eller deras egen känsla. Det finns situationer där vi tar bort spelare vissa pass eller lägger på mer behandling.

Malmö leder maratontabellen, har tagit flest SM-guld av samtliga svenska klubbar och kan slå poängrekord. Sedan allsvenskan utökades till 16 lag är Malmös poängsumma på 67 från 2010 den största hittills.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Fansen efter förra guldet stod klart.
ARTIKELN HANDLAR OM