”The Mauler” slutar efter förlusten mot Smith

Alexander Gustafsson, 32, avslutar karriären.

Det meddelade han på lördagskvällen, direkt efter att ha förlorat matchen mot Anthony Smith inför ett fullsatt Globen i Stockholm.

– Ja, showen är över nu. Det har varit en otrolig resa, men nu är det slut, säger ”The Mauler”.

Gustafsson såg ut att ha kontroll på händelserna i matchen mot Anthony Smith, men i mitten av den fjärde ronden kraschade allt. Han misslyckades med en nedtagning, hamnade på rygg – och fick ett kraftigt strupgrepp runt halsen.

– Jag vetefan vad som hände…, suckar 32-åringen.

Direkt efter förlusten – hans andra på svensk mark – kom beskedet:

– Showen är över, meddelade ”The Mauler”, samtidigt som han symboliskt lämnade kvar sina handskar i oktagonen.

Det blev totalt 24 matcher i MMA. 18 vinster (varav 11 på knockout) och 6 förluster. Men mer än någonting annat kommer Alexander Gustafsson bli ihågkommen som fajtern som fick den här sporten att växa i Sverige.

– Det har varit en stor ära att se den utvecklingen, säger han.

”En otrolig resa”

Beslutet att lägga av är definitivt, meddelar han. Inget kan få honom att ändra sig.

– Nej, det är över nu. Jag har fått mina tre titelchanser och jag förlorade alla. Jag gör inte det här för pengarna, jag gör det för att bli bäst i världen. Kan jag inte bli det så känns det lönlöst att fortsätta. Jag hade ändå hopp inför den här matchen, det kändes som ett bra läge till en bra comeback och början på en klättring (mot en ny titelmatch), men så förlorade jag igen och då känns det som ett kvitto på att jag helt enkelt inte har det i mig längre, säger Gustafsson.

Han hade inte informerat sitt team om beslutet.

– Nej, de visste ingenting. Men det var tvunget att komma ut på något sätt och det kändes ändå som ett hederligt sätt att berätta det här direkt inför fansen.

”Nöjd med mitt liv”

Vad som händer nu? Det återstår att se.

– Vi får se. Jag är väldigt nöjd med det liv jag har nu. Det är ett liv jag byggt upp mycket tack vare den här sporten. Sen får vi se vad nästa kapitel blir. Det har varit en otrolig resa och jag är jättetacksam för allt den här sporten gett mig, men jag är 32 bast nu, jag har fru och två barn där hemma.

Både Anthony Smith och Jon Jones gick på lördagskvällen ut och vädjade ”The Mauler” att fortsätta. Det kommer han inte att göra. Däremot tror han att framtiden är ljus för svensk MMA.

– Vi har många grymma talanger på väg upp. Vi har bra gym, allt är bra organiserat och vi har världens bästa team så ja, det ser väldigt ljust ut – och jag kommer väl finnas där i något hörn någonstans också…, säger Alexander Gustafsson.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.