Världscupen i längdskidor

SVT tappar skidrättigheterna

Viasat-kanalerna tar över: ”Vi vet vilket arv det här är”

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Är det här dödsstöten för Vinterstudion?

SVT tappar rättigheterna till världscupen i längdskidåkning och alpint.

Från 2021 till 2026 har istället Nent Group, med Viasat-kanalerna, säkrat rättigheterna.

– Vi kommer ta oss an det här med engagemang och ödmjukhet. Vi vet vilket arv det är, säger sportchefen Per Nunstedt.

Vinterstudion har blivit en institution i de svenska folkhemmen med sina återkommande sändningar från världscupen i längdskidåkning och alpint. Men snart är det över.

”Bland det finaste vi har”

Nu meddelar nämligen Nent Group att de tar över sändningarna av världscupen och världsmästerskapen i både alpint och längdskidåkning från 2021 och fem år framåt.

– Svensk vintersport är bland det finaste och mest traditionsstarka vi har och det engagerar den stora svenska sportpubliken. Det är en ära att föra den traditionen vidare och det är med stor ödmjukhet och stolthet vi ska ta oss an det här, säger Per Nunstedt, sportchef på Nent Group.

Per Nunstedt berömmer SVT för hur de paketerat sina skidrättigheter i Vinterstudion. Samtidigt manar sportchefen till lugn band de som eventuellt nu känner en oro för att skidorna lämnar statstelevisionen.

– Tittar du historiskt har flera rättigheter lämnar tv-hus, som till exempel ishockey-VM 1989 och 2014 blev vi det första kommersiella tv-huset som sände OS. Så det har hänt förut att rättigheter bytt ägare på det sättet. Sedan tycker jag att Vinterstudion är ett fantastiskt program. Det skapar engagemang och det är ett program vi alla tycker otroligt mycket om att titta på. Men vi har inte köpt Vinterstudion, det är ett eget SVT-program.

Vinterstudion har varit SVT stora publikdragare.

”Vet vilket arv det är”

Att Nent Group genom förvärvet dödar Vinterstudion vill Nunstedt inte heller kännas vid.

– Nej, absolut inte. Hur menar du då? SVT får svara på frågor kring deras rättigheter men det här är något vi kommer ta oss an med största ödmjukhet för vi vet hur populärt det är. Det är lägerelds-TV, något som engagerar och vi kan historiskt se hur det är något som styr svenskarnas helgvanor. Så vi kommer ta oss an det här med engagemang och ödmjukhet. Vi vet vilket arv det är.

Tävlingarna kommer att sändas på streamingtjänsten Viaplay, Viasats betal-tv-kanaler och på lokala tv-kanaler TV3, TV6, TV8 och TV10.

SVT beklagar förlusten.

– Vintersport är centralt för SVT och vår publik och därför ansträngde vi oss mer än vi någonsin gjort på detta område. Men eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden. Således har rättigheterna även gått NRK och YLE förbi i detta läge, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson på kanalens hemsida.

SVT har fortfarande rättigheterna till skidskyttet över säsongen 2021/22.

ANNONS EXTERN LÄNK

Malmö FF möter regerande CL-mästaren, Chelsea FC ikväll! – se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

André Pops om smällen: ”Det är väldigt tråkigt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Världscupen i alpint

SVT, Sveriges Television

Viasat

AB Voice

Vinterstudion (tv-program)