”Vi vill ha åldersgräns och indragna bidrag”

Staden i möte med klubbarna – nu kräver oppositionen handlingskraft

Efter Sportbladets granskning av ungdomsidrotten har Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) haft ett möte med fyra av stadens storklubbar i fotboll.

Samtidigt pressar oppositionen på för omedelbara åtgärder.

– Jag vill jättegärna se en åldersgräns för selektering och att föreningarna som har för tidig selektering inte får något föreningsstöd, säger Alexander Lindholm, ansvarig för idrottsfrågor hos Socialdemokraterna.

Efter Sportbladets artiklar om att selekteringen inom ungdomsidrotten i Sverige kan bryta mot Barnkonventionen reagerade idrottsborgarrådet i Stockholm Karin Ernlund (C) och öppnade för en åldersgräns. Nu kräver Socialdemokraterna att Ernlund går från ord till handling.

– Jag tycker att det är dags att hon kliver in och visar inte bara vad hon vill utan också att hon är handlingskraftig nog att driva igenom det här, säger Alexander Lindholm, ansvarig för idrottsfrågor hos Socialdemokraterna.

”Är inte hållbart”

Lindholm säger att han själv har erfarenhet av hur tidig selektering innebär att många unga tröttnar på sin idrott.

– Vi vet att tidig selektering leder till att fler slutar och det är helt emot det vi i Stockholms stad står för, att bana väg för idrottande hela livet. Många barn slutar idrotta vid elva år, det är en puckel där, och det är inte hållbart ur ett folkhälsoperspektiv.

I veckan kunde Sportbladet också visa hur stadens anläggningsavtal, trots politikernas vilja, ger just de storklubbar som selekterar tidigt flest träningstider vintertid. Nu vill Alexander Lindholm se regeländringar i både boknings- och bidragssystemet hos staden.

– Avtalen kring anläggningarna måste förhandlas om, det är inte acceptabelt att det här pågår på våra anläggningar och att verksamheten också har föreningsstöd. Om reglerna ändå tillåter det behöver vi ändra i reglerna.

Vad vill du se för konkreta åtgärder?

– Jag ser jättegärna en åldersgräns för selektering och att föreningar som har en för tidig selektering inte får föreningsstöd och andra stöd vi har i staden. Det gäller att se till att föreningarna följer den vision vi har för idrottandet: Att alla ska kunna vara med, att vi ska fokusera på de unga men att idrottandet också ska fortsätta högre upp i åldrarna.

Bekräftar möte med klubbarna

Karin Ernlund välkomnar Socialdemokraternas engagemang och säger att hon nu också diskuterat med Stockholms storklubbar hur de kan lösa problematiken gemensamt.

Det ska vara en självklarhet att alla idrottsföreningar som tar emot föreningsstöd från staden bedriver en demokratiskt och jämställd verksamhet. Just nu har jag en dialog med flera parter i frågan och har så sent som igår (onsdag 27/3) haft ett första möte med fyra av Stockholms största fotbollsklubbar, varav några bedriver så kallad akademiverksamhet. Vi har också haft ett möte i frågan med Stockholms fotbollsförbund. Jag är övertygad om att den bästa vägen framåt är hand i hand med föreningarna och idrottsrörelsen. Men jag är glad att Socialdemokraterna kommer med konkreta förslag, även om frågan är mer komplicerad än att bara införa en åldersgräns för selektering”, skriver Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad, i ett mejl.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.