”Förstod inte hur en människa kan gråta så mycket”

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:

LENZERHEIDE/STOCKHOLM. När Ebba Andersson skadade sig inför världscuppremiären blev allting svart.

Nu berättar hon om den tunga tiden utanför spåret.

– I vissa stunder förstod jag inte hur en människa kan gråta så mycket.

Ebba Andersson är redo för comeback i världscupen. Efter att ha missat inledningen av säsongen på grund av en knäskada är hon tillbaka när Tour de Ski drar igång under lördagen.

– Jag känner att knät är redo och skulle inte ge mig in i det här annars. Men samtidigt måste jag vara ödmjuk för att det kan komma en reaktion, säger hon.

”Såg hela säsongen passera förbi”

Det var bara dagar innan Sverigepremiären i Bruksvallarna som Andersson ramlade under en löprunda och skadade sig. Nu berättar hon om skadan och den tunga tiden.

– Jag såg hela säsongen passera förbi i mitt huvud för jag kände att det här inte är bra. Jag förstod allvaret i situationen och efterföljande tid var kanske inte ljusaste stunden i mitt liv. Det var som att någon drog ner rullgardinen och det var verkligen nattsvart alltihopa, säger hon och fortsätter:

– I och med att jag vet hur det är att gå igenom en rehabperiod förstod jag inte hur jag skulle orka hantera det nu. Men när jag väl hade tagit mig ur första frustrationsfasen har jag bara jobbat stenhårt för att kunna vara tillbaka så fort som möjligt. Nu när jag står här känner jag mig väldigt stolt över hur jag hanterat situationen. Men jag skulle inte klarat av det utan det stödet jag har haft.

Foto: BARDELL ANDREAS/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ingen aning om hur jag står mig”

Det tuffaste under den fem veckor långa skadeperioden har varit att följa världscupen på tv.

– Såklart att det varit frustrerande vissa stunder, framför allt när man har sett de andra tävla helg efter helg. Men jag har trots det suttit bänkad varje helg och försökt vända det till inspiration och motivation, säger Andersson som vann med nästan två minuter under en nationell tävling förra helgen.

– Jag har ingen aning om hur jag står mig mot världseliten, det är svårt att uppskatta det genom tv-rutan. Men det känns ganska bra när jag åker. Förra helgen i Östersund kände jag mig bitvis ganska stark och hoppas att jag ska ha några extra växlar att lägga i.

Publicerad:

LÄS VIDARE