Juryn har extra koll på Halfvarsson

”Får inte göra en blunder”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

LENZERHEIDE. Calle Halfvarsson har fler utmaningar än den egna formen i Tour de Ski.

Fis jury håller extra koll på svenskens klassiska lopp och skejtskär kan straffa sig hårt.

– Jag måste sköta mig, jag får inte göra en blunder, säger svensken.

Calle Halfvarsson är på plats i Schweiz. Men det var inte en hoppfull skidåkare som Sportbladet mötte under fredag eftermiddag.

Formen är svag efter två förkylningar och på banan i Lenzerheide skakade han uppgivet på huvudet inför Tour de Ski-premiären.

– Jag har bara kört ett intervallpass sedan jag blev sjuk efter Ruka, säger han.

Och som att formsvackan inte vore nog.

Den svenska landslagsåkaren riskerar att straffas hårt av Fis tävlingsjury.

Som Sportbladet tidigare berättat inledde Calle Halfvarsson säsongen med ett gult kort, som han drog på sig i samband med en rullskidtävling i somras (!).

Under det klassiska distansloppet i Ruka under världscupens premiärhelg varnades Calle Halfvarsson dessutom muntligt av Fis jury.

– Han tog skejtskär när han bytte spår, säger Pierre Mignerey, Fis tävlingschef.

Det innebär att risken för ett andra gult kort är överhängande. Det skulle normalt leda till diskvalificering i loppet, men under en tour kan juryn göra undantag och ge åkaren ett hårt tidstraff istället. 

– En verbal varning är just en varning för att nästa gång kan straffet bli hårdare. Ser vi att han gör det uppenbart för att vinna fart kommer vi att vara tuffa,  men det beror väldigt mycket på omständigheterna också, säger Mignerey.

Calle Halfvarsson är medveten om förutsättningarna.

– Jag får ta det försiktigt. Man ska inte dra på sig gula kort. Jag ska hålla mig borta från det så jag inte blir avstängd, säger 30-åringen.

Tour de Ski inleds idag med en masstart i Lenzerheide i Schweiz och flera åkare har gula kort när de kastar sig in i Touren. Bland dem Sveriges Johan Häggström, Norges Emil Iversen och Maiken Caspersen Falla och Rysslands Sergej Ustiugov.

Publicerad:

LÄS VIDARE