AVSLÖJAR: Ny publiksatsning inför Rally Sweden

Thierry Neuville på Colin’s Crest
Thierry Neuville på Colin’s Crest

200 000 besökare väntas till Rally Sweden.

Och nu får publiken ännu bättre förutsättningar.

Sportbladet kan avslöja att arrangören bygger tre nya läktare intill det spektakulära hoppet Colin’s Crest.

Sträckan som bär namnet Vargåsen körs två gånger under lördagen och den lockar alltid tiotusentals besökare.

– Uppskattningsvis rör sig ungefär 20 000 personer intill den här sträckan och i och med att intresset hela tiden ökar så kommer vi ge fler människor möjligheten till att få riktigt bra sikt ner i grytan, att de får uppleva hoppet och även själva arenan runtomkring, berättar Rally Swedens VD Glenn Olsson.

Nya läktare lockar större publik

Backkrönet är döpt efter världsmästaren Colin McRae som alltid bjöd publiken på något extra när just på den här platsen. I dag lockar platsen fans från hela världen och rekordet är från 2016 då norrmannen Eyvind Brynildsen hoppade hela 45 meter över krönet. Till årets tävling blir tillgängligheten ännu bättre då det byggs nya ståplatsläktare i ett inhägnat område där publiken garanteras bra sikt och en extra upplevelse.

Så ska det nya läktarområdet se ut
Så ska det nya läktarområdet se ut

– Detta är en produkt som vänder sig direkt till publiken. De kan stå var de vill inom området, det finns en egen bar och här får man lite lyx ute i skogen.

Ny sträcka i Rally Sweden

Svenska Rallyt avgörs i år under vecka 7, som årets andra VM-deltävling. Till årets upplaga presenteras ett par nyheter, bland annat kör de historiska bilarna efter WRC-bilarna och inte tvärt om som tidigare, sedan är det en helt ny inledning på Vargåsen, där Colins Crest ingår och redan i höstas kunde Sportbladet berätta att det tillkommer en helt ny sträcka 2020. Den nya sträckan med namnet Nyckelvattnet avgörs under fredagen, då tävlingen också gör en sväng in i Norge.

– Den nya sträckan är snösäker, halkig och lite knepig så den har en härlig känsla. Dessutom går en del på allmän väg så det kommer att gå undan, säger Glenn Olsson.

Den milda vintern har väckt många frågor inför tävlingen, men trots att det fortfarande är barmark på flera ställen i Värmland är inte tävlingsdirektören orolig.

– Så klart är det tråkigt just nu med det väder vi har och haft en längre tid, säger Glenn Olsson.

– Men prognosen framåt visar kyla och om den håller har vi inga problem att genomföra tävlingen som planerat, det är fortfarande tjäle kvar i vägarna och de fryser ihop direkt när minusgraderna kommer.

Rally Sweden avgörs om ungefär fyra veckor, mellan den 13 och 16 februari. Redan nästa helg startar VM- säsongen med Rally Monte Carlo.

Annas Motor – veckans snackisar 18 januari 2020

Pole position

Carlos Sainz

Den 57-årige spanjoren lyckades med målsättningen - att bli tidernas äldsta segrare i Rally Dakar. Han tog sin tredje seger i det klassiska ökenrallyt som avgjordes i Saudiarabien.

2) Ricky Brabec

Han vann mc-klassen i Rally Dakar och det var Hondas första seger på mer än 30 år. Det var Brabecs första seger i tävlingen.

3)Dino Beganovic

15-åringen är klar för Ferrari Driver Acadmy. Efter framgångsrika år i karting får han nu chansen för toppteamet Prema Powerteam i italienska Formel 4.

4) Calle Bjerkert

Den svenske enduroföraren har haft en tuff resa i sitt första Rally Dakar, där han drabbats av tekniska problem och tappat tid. Men även om resultatet inte är det önskade har han visat upp en otrolig medmänsklighet när han stannat för att hjälpa svårt skadade förare.

5) Marc Marquez

De senaste årens världsmästare i motoGP opererade höger axel i slutet av 2019, men rehabiliteringen har inte riktigt gått som förväntat och det finns en risk att han inte är helt återställd till försäsongstesterna i Malaysia som inleds om tre veckor.

6) Marcus Ericsson

Röd och vit, men med en svensk sponsor. Nu har Ericsson åkt till Kanarieöarna för att förbereda sig för IndyCar och första säsongen hos toppteamet Chip Ganassi Racing där han blir kollega med Felix Rosenqvist.

7) Ferrari

Det italienska teamet är först ut att presentera sin bil till F1 2020, det sker den 11 februari. Dagen efter följer Renault och Red Bull, den 13:e McLaren och den 14:e presenterar Mercedes och Alpha Touri ( Toro Rosso). Övriga team har inte presenterat några datum än.

8) Fernando Alonso

Den före F1-mästaren avslutade Rally Dakar med en fjärdeplats på den avslutande etappen. Nu byter han inriktning. Mot Indy 500.

– Rally Dakar var ett äventyr, Indy 500 är en utmaning, säger han.

9) Pontus Tidemand

Det blir start i Rally Sweden och tillsammans med kartläsaren Patrik Barth kör han för tyska Toksport WRT.

10) Roy Nissany

Det är William nya testförare och israelen kommer att köra vissa fredagsträningar under året.

Motorstopp

Rally-SM

Premiären av rally-SM ställs in. Rally Bilmetro skulle ha genomförts i Sandviken i månadsskiftet januari/februari, men avsaknaden av vinterväglag gör att tävlingen stryks.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN