Motorsport

Racingpanelen: ”En svensk fullträff vore kul”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Anna Andersson och Viasats Janne Blomqvist med veckans motorsnackisar inför Formel 1 och IndyCar

1) Nu börjar uppladdningen inför vårens höjdpunkt, Indy 500. I helgen avgörs Indy Roadcourse. Vem vinner den svenskfajten?

Anna Andersson: Jag tror på Felix Rosenqvist. Missen i kvalet på Long Beach gjorde ont och han är laddad för en revansch. Marcus Ericsson är en trygg förare som behöver lite mer tid för att vänja sig vid saker, han och teamet jobbar hårt för att svensken ska få en bättre känsla under kvalet och lyckas han med det kommer även resultatet. För egen del bryr jag mig inte om vem av dem som lyckas bäst, men det hade varit kul med en svensk pallplats.

Janne Blomqvist: Svårt att svara på, men baserat på hur våra svenskar kvalat så här långt så är väl chanserna bäst för Felix Rosenqvist. Men samtidigt vet jag att Marcus Ericsson och SPM jobbat hårt på att hitta en lösning på hur Ericsson ska få en bättre känsla för däcken just i kvaltrim. Får Marcus till sitt kval någorlunda har han bra chanser till ett fint resultat, hans racefart har varit riktigt bra under året. Men framförallt vore det kul med en svensk fullträff rent generellt, oavsett från vem av dem det blir.

2) Kikar vi på IndyCar har två rookies gjort avtryck. Felix Rosenqvist och Colton Herta, tia och tolva i mästerskapet. Varför just de två?

Anna Andersson: Rosenqvist är en förare som inte gör någon skillnad på träning, kval eller race. Han är lika förberedd och startar med samma inställning oavsett vilket pass det är. Han ligger alltid på gränsen och har en förmåga att flytta på den lite var gång han kör, han är aldrig nöjd utan tror alltid att han kan göra det lite, lite bättre. Dessutom har han kört väldigt många olika bilar vilket gör att han har lärt sig att snabbt anpassa sig efter bil och förhållanden. Colton Herta är också en unik talang och han är dessutom väldigt duktig på att anpassa sig snabbt efter nya förhållanden. Han klarar av att hantera situationer även om de inte alls ter sig så som han hade förväntat sig. Samtidigt är det många rookies som varit starka i år och jag gillar även O´Ward insats.

Janne Blomqvist Jag tycker seriens samtliga rookies gjort bra ifrån sig och varför just Herta och Rosenqvist ligger bäst till i mästerskapet är ju för att de haft var sitt riktigt bra resultat. Det är fortfarande tidigt på säsongen och det kan säkert komma bra resultat från någon mer rookie. Kul också att Pato O'Ward nu tillhör Red Bull Junior Team vilket bör innebära att han kan bli aktuell för Formel 1 i framtiden.

3) När F1 körde i Baku för två veckor sedan blev det ingen fredagsträning på grund av ett löst brunnslock. Är det dags att stryka fredagens pass?

Anna Andersson: Ja, varför inte? Det första passet handlar mest om att samla varv och det ger förare som annars inte kör F1 möjligheten att samla erfarenheter. Kanske är det läge att införa ytterligare ett rookie test för att ge framtidens förare chansen, och ta bort båda träningspassen på fredagen så att teamen inte får så mycket tid på sig att göra allt till perfektion. När regnet förstörde fredagen i USA 2019 fick vi se årets bästa lopp, Kimi Räikkönen och Ferrari lurade Mercedes. Det var fjolårets höjdpunkt.

Janne Blomqvist Tycker nog att Formel 1-teamen har väl mycket bantid att förbereda sig på. Vi såg samma sak i Austin förra året när fredagen regnade bort att det blir mer oförutsägbart i racet utan all data man normalt får under fredagen. Teamen simulerar dessutom väldigt mycket hemma i fabriken innan tävlingshelgen så fredagarna borde man åtminstone kunna korta ner. Om inte annat skulle en tvådagars-helg bli betydligt billigare för teamen vilket också vore positivt med alltmer skenande budgetar och prat om budgettak.

F1-bloggen med det senaste snacket inför Spanien GP i Formel 1

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Två svenskar i IndyCar Series 2019 - stor guide

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Indy 500

Indycar

Felix Rosenqvist

Anna Andersson