Hammarby Bandy begärs i konkurs

Polisanmält brott: ”Misstanke om att pengar har förskingrats”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ekonomiskt ansatta Hammarby Bandy omorganiserar verksamheten och begär sig själv i konkurs.

Samtidigt misstänker klubbledningen att föreningen har utsatts för ekonomisk brottslighet – något som har polisanmälts.

– Det finns misstanke om att pengar har förskingrats, säger Hammarby Bandys ordförande Anders Gidrup.

Den ekonomiskt utsatta situationen höll på att kosta Hammarbys bandyförening elitlicensen i våras. Men tack vare betydande kapitaltillskott och avskrivningar av skulder beslutade Svenska bandyförbundet att bevilja Stockholmsklubbens rätt till fortsatt spel i elitserien.

Nu väljer klubben att agera för att komma till rätta med ekonomin en gång för alla.

"Klubben har under alldeles för många år dragits med ekonomiska bekymmer och svårigheter att balansera intäkter och utgifter. Det är dags att städa upp nu", säger Hammarby Bandys ordförande Anders Gidrup i ett pressmeddelande.

För att få till en långsiktig lösning väljer Hammarby att omorganisera och begär bolaget, där klubben hittills har organiserat herrelitverksamheten, i konkurs.

Polisanmäler brott

1 av 2 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Anders Gidrup.

Detta är något som dock inte kommer påverka klubbens elitserieplats till kommande säsong.

– Det är viktigt för mig att spelarna inte kommer i kläm. De ska känna att det finns en trygghet i det här. Vi ska bygga en solid och robust förening som bygger på en god ekonomisk grund, säger Gidrup när TT ringer upp.

I det pressmeddelande som skickades ut på tisdagen framgår även att klubben misstänker brott gällande den ekonomiska hanteringen inom klubben – något som polisanmäldes i mars.

– De ekonomiska oegentligheter som vi har polisanmält har fått konsekvenser för likviditeten i föreningen, säger Gidrup och tillägger att det var i februari, i samband med att den föregående styrelsen nyligen hade avgått, som klubbledningen upptäckte att bokföringen var bristfällig – rent ut sagt obefintlig.

"Anlitade av klubben"

Pengar har förskingrats?

– Det finns misstankar om att pengar har förskingrats, ja.

Av anställda inom Hammarby Bandy?

– Det är människor som är anlitade av klubben för att sköta ekonomin, säger Gidrup som med hänvisning till den pågående polisutredningen inte kan kommentera saken ytterligare eller gå in på hur mycket pengar som klubben misstänker har förskingrats.

Hammarbys målsättning är att konkursen ska vara klar vid årsskiftet 2019-2020.

Publicerad: