Norsk ålderskris Sveriges hopp

ÅRE. Den norska dominansen har varit total i Ski Tour.

Då ger Norges veteran Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 33, Sverige hopp för framtiden.

– Vårt problem är att vi är en generation som börjar passera bäst före datum, säger hon.

Den 33-åriga läkarstudenten har just återhämtat sig från illamåendet som blev resultatet av pallplatsen i den brutala Åre-sprinten.

Det blev ännu en helnorsk pall i Ski Tour 2020 vilket spär på debatten om röd dominans som skapar en kris i sporten.

Sveriges hopp på distanssidan stod i helgen i Östersund till Ebba Andersson och en omstartad Frida Karlsson, men ingen av dem räckte ända fram. Detta fick fick norska Dagbladets krönikör Esten O Säther att ifrågasätta om Ebba Andersson verkligen är bra nog att utmana de bästa norskorna på damsidan när hon inte var i närheten av att lyckas rycka ifrån Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng på sin egen hemmabana.

Fyra veteraner

Men Astrid Uhrenholdt Jacobsen påminner om att Sverige kommer att vända trenden - på damsidan i alla fall.

– Snittåldern hos oss börjar bli väldigt hög…., säger hon.

Weng, Johaug och Jacobsen är alla veteraner.
Weng, Johaug och Jacobsen är alla veteraner.

Norges fyra främsta distansåkare är runt 30 år: Therese Johaug, 31, Ingvild Flugstad Östberg, 29, Heidi Weng, 28, och Astrid  Uhrenholdt Jacobsen, 33 år.

I det svenska landslaget är Charlotte Kalla äldst med sina 32 år. Ebba Andersson är 22 år och Frida Karlsson 20.

– Bland de svenska åkarna har det redan varit ett generationsskifte och klarar man av att vara lite tålmodig så kan man bygga upp de åkarna. Då ska man se att det är tvärtom om fem år. Det handlar om att träna lugnt och förnuftigt och gör man det ska man se att om fem år är det det motsatta, säger Astrid  Uhrenholdt Jacobsen.

Hoppfull framtid

Ser vi till just snittålder för det som kategoriseras som A-lag för Norge respektive är snittåldern 28 år respektive 26 år.

Ser vi till trupperna i den pågående Ski Tour 2020 är den norska snittåldern på damsidan 27 och 6 månader medan den svenska siffran ligger på knappa 25.

Ebba och Frida var båda med och vann stafettguldet på VM i fjol.
Ebba och Frida var båda med och vann stafettguldet på VM i fjol.

Ebba Andersson, 22, tycker att framtiden ser hoppfull ut.

– Det är de som jag varit i samma juniorlag som är i landslaget nu och det var inte allt för många år sedan vi var juniorer. Tids nog ska vi vara med och utmana Norge ännu mer, säger hon.

Stormat in

Ser vi just till Ebba Andersson har hon på kort tid etablerat sig som en pallåkare i världscupen.

Hon klev upp första gången i november 2018 och gjort det regelbundet, 13 gånger, sedan dess.

Ser man vidare till sprintsidan har Sverige varit ledande de senaste åren. Linn Svahn, 20, har stormat in i världscupen och vunnit tre lopp.

– I fjol hade vi många sprinttävlingar där svenskarna var helt överlägsna och vi fick så mycket kritik för det, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen och påpekar:

– Det kan vända snabbt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.