Supertalangen som alla snackar om: ”En alien”

Han är 2,20 meter lång, men kan skjuta och dribbla som en guard.

Victor Wembanyama är supertalangen som får NBA-lag att vilja förlora och superstjärnor att tappa hakan.

– Jag har aldrig sett något liknande förut i mitt liv, säger Giannis Antetokounmpo.

En av världens mest omtalade basketspelare just nu spelar inte i NBA. Ändå påverkar han ligan så mycket att NBA-kommissionären Adam Silver har varnat lag för att ”tanka”, alltså medvetet nedprioritera den sportsliga satsning för att förlora och därmed få ett högre draftval.

18-årige Victor Wembanyama har redan jämförts med superstjärnor som Kevin Durant och Giannis Antetokounmpo. I nästa års draft väntas den mest hajpade spelaren på evigheter väljas först – vilket satte igång spekulationerna om "tanking" redan innan NBA-säsongen drog igång.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i basketligan

– Det är ett allvarligt problem. Vi kommer att titta extra noga på det här i år, har Silver sagt enligt ESPN.

”Den här killen är galen”

Victor Wembanyama föddes i Parisförorten Le Chesney med en mamma som själv spelat basket och en pappa som hoppat längdhopp.

Längden hade han i generna, men med sina 220 centimeter är han svår att missa. Det är dock inte bara längden som gör honom speciell. 18-åringen kan dribbla, skjuta treor och röra sig på ett sätt som få andra – om ens någon – i samma storlek.

Victor Wembanyama.
Victor Wembanyama.

En som tidigt fick upp ögonen för Wenbanyama är Los Angeles Clippers Nicolas Batum. Stjärnan stötte på den då 14-årige talangen under en träning med franska landslaget för fyra år sedan.

– Jag såg honom ta upp bollen och så började han dribbla. Jag var chockad över hur han kunde hantera bollen med den storleken. Efter att jag hade sett honom pratade jag med Tony Parker för vi är delägare i ASVEL Basket. Jag sa till Tony ”Yo, jag har ’the next one’. Jag såg just ’the next one’.  Den här killen är galen. Han kommer bli galet bra.”. Jag säger inte att han är ”the next one” för fransk basket, han är det för basketen, säger Batum till Yahoo Sports och fortsätter: 

– Jag har berättat om honom för alla som vill lyssna de senaste fyra åren. De lyssnar nu.

”Kommer bli ett problem”

Wembanyama gick också till ASVEL i den franska ligan inför förra säsongen, men flyttade sedan vidare till Boulogne-Levallois Metropolitans 92 där han spelar i dag. Och det var när 18-åringens franska ligalag mötte utvecklingslaget NBA G League Ignite i två uppvisningsmatcher i Las Vegas i somras som hajpen tog fart på allvar. 

Wenbanyama snittade 36,5 poäng, 7,5 returer och 4,5 blockar på två matcher och har sedan dess varit den kanske mest omtalade spelaren i basketvärlden. 

– Den här killen kommer att bli ett problem. Ett stort problem. Jag har aldrig sett något liknande i mitt liv. Jag såg honom på nära håll, han spelade i samma lag som min bror. Han är längre än Rudy Gobert. Han kan blockera skott som Rudy, men han skjuter som KF. Det är galet, galet, säger Giannis Antetokounmpo i Youtube-showen "How Hungry Are You?".

Victor Wembanyama.
Victor Wembanyama.

Wembanyama nämns ofta som den största talangen sedan LeBron James och superstjärnan själv håller inte igen.

– Alla har blivit stämplade som en enhörning de senaste åren, men han är mer som en utomjording. Ingen har sett någon som är så lång som han är, och samtidigt är så smidig och graciös. Han är helt klart en ”generational talent”. Förhoppningsvis får han fortfarande vara skadefri, sa LeBron James efter att ha fått frågan på en presskonferens.

Kevin Durant stämmer in i hyllningskören.

– Den typen av talang ger dig ett leende på läpparna om du spelar basket. Vi har en kille på 2,20 som kan göra alla saker på planen. Det är inspirerande för många människor, säger han.

”Vill bli ostoppbar”

Webanyama debuterade i franska landslaget i VM-kvalet mot Litauen förra veckan och stod för 20 poäng direkt. Sveriges lagkapten Ludvig Håkanson är lika imponerad som alla andra av det han sett.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i basketligan

– Jag har sett det alla ser på sociala medier och jag har aldrig sett något liknande. Jag såg att någon skrev att han är en blandning av Pau Gasol, Giannis och LeBron James och det stämmer. Det ska bli kul att se vad han kan göra, säger han.

Wembanyama själv säger att han ”snor” saker från Durant och Antetokounmpo och tar in i sitt eget spel, men supertalangen gillar inte att bli jämförd med stjärnorna.

– Jag vill vara mig själv, skapa min egen karaktär. Jag skulle vilja bli ostoppbar en dag. En spelare som är kapabel att anpassa sig till alla situationer, mångsidig, på båda sidor av planen. Jag vill kunna spela basket som schack. Att kunna förutse motståndarens varje steg och ha rätt svar på det, säger han till Eurohoops.net.

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.