Landslaget slår nytt publikrekord i kväll

Och VM-finalen på söndag utsåld: 22 000

I kväll ryker ett publikrekord i handboll.

Aldrig förr har så många sett Blågult spela i Sverige som i kvällens VM-kvartsfinal.

Och på tisdagskvällen sålde finalen slut.

Det svenska publikrekordet för en handbollslandskamp med Sverige inblandat ligger på 14 300 och är från EM-finalen i Globen 2002 som Blågult vann.

Men i kvällens VM-kvartsfinal på Tele 2 mellan Sverige och Egypten kommer det att slås.

För på tisdagen var 15 000 biljetter sålda och arrangören tror på cirka 17 000 åskådare till slut.

– Vi kunde inte ha gjort bättre reklam för oss än vi gjort med sex segrar på sex matcher så här långt, säger Lucas Pellas.

Däremot blir det ingen dansk invasion i kväll till kvartsfinalen före Sveriges mellan Danmark och Ungern.

– Deras eventuella semifinal kommer ju att spelas i Polen så det verkar som danskarna satsar på att ta sig till Gdansk i stället, säger VM-generalen Krister Bergström.

Svenska fans under matchen mot Island.
Svenska fans under matchen mot Island.

”Lyftes från golvet”

Däremot har fler än 17 000 sett en handbollsmatch på svensk mark, men då var inte det svenska landslaget inblandat. På EM-finalen 2020 på Tele2 var nämligen 17 769 på plats.

Men den siffran kommer också att slås innan veckan är slut för redan på tisdagen meddelade VM-organisationen till Sportbladet att finalen på söndag är utsåld, vilket innebär 22 000 åskådare.

– Det är blir en mäktig upplevelse och arenan är väldigt mycket bättre ämn senast vid EM 2020, säger Bergström.

Landslaget har faktiskt spelat inför ännu fler människor än så. I VM-kvartsfinalen 2017 mot Frankrike i fotbollsarenan i Lille bänkade sig hela 28 000 runt planen.

– Det var rätt sjukt faktiskt. När Frankrike gjorde mål lyftes man nästan från golvet av jublet. Det var bra tryck! Jag ser något sådant framför mig nu, säger Andreas Palicka.

Men rekordet för ett svenskt landslag var förmodligen OS-finalen 1996 i Atlanta då Sverige förlorade finalen mot Kroatien inför 35 000.

Sverige-Egypten startar 20.30 och matchen sänds i TV6.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.