Sverige kan bli världsetta: ”Rysningar”

Uppdaterad 2023-08-22 | Publicerad 2023-08-21

ARLANDA/STOCKHOLM. Efter framgångarna i VM kan Sverige nu klättra på rankningen – ända upp i topp.

En bedrift som spelarna känner sig stolta över.

– Jag får rysningar bara av att tänka på det, säger Zecira Musovic.

Sverige gick in i VM som trea på FIFA:s officiella rankning, med Tyskland och USA framför sig.

Men efter att damlandslaget tog hem bronset, samtidigt som de två nationerna ovanför båda stod för fiaskon, kan Sverige nu klättra upp i topp och därmed bli världsettor för första gången någonsin.

En bedrift som varken har gått Peter Gerhardsson eller spelarna obemärkt förbi.

”Lilla Sverige kan bli etta”

– Jag har hört lite rykten om det. Jag får rysningar bara av att tänka på det. Lilla Sverige kan bli rankat etta i världen. Och vi ska komma ihåg att vi inte snackar om för 50 år sedan när det inte fanns någon konkurrens utan vi snackar om en värld där det är sylvass konkurrens på alla håll och kanter. Det är någonting som gör mig stolt och glad att vi kan fortsätta hänga på den utvecklingen och inte bara hänga på, utan faktiskt ligga i toppen, säger Zecira Musovic.

Peter Gerhardsson vill inte ta ut något i förskott innan det är officiellt, men blir stolt av tanken.

– Jag hoppas att ni har räknat rätt! Det är unikt och vore oerhört häftigt. Det är första gången det händer och det säger någonting om de här spelarnas förmåga och kapacitet att göra det här på mästerskap. Jag är djupt imponerad av tjejerna.

Blir tredje landet någonsin

Om Sverige blir rankade etta är de endast den tredje nationen att bli det. Bara Tyskland och USA har varit världsettor tidigare.

– Häftigt. Jag tror att det säger ganska mycket om det här laget. Vi slår ut USA och Japan som enligt mig är två av de bästa lagen i turneringen, och då förtjänar man att komma högt upp på rankingen, säger Fridolina Rolfö.

Även Filippa Angeldahl tycker att bedriften är häftig.

– Det är helt magiskt såklart. Det visar bara vilka prestationer vi har gjort under en längre tid. Det är skitcoolt att vi är världsetta.

Kosovare Asllani:

– Vi vet ju inte helt klart förrän det blir officiellt. Men det hade varit otroligt coolt. Visar bara vilka prestationer vi gjort under flera år. Vi är ett världslag och vi hör hemma i toppen.