Henrik Harlaut

Harlaut missade guldet med en hårsmån

Av: 

TT

SPORTBLADET

Henrik Harlaut lämnar sällan X-Games utan medalj. Inte heller i år. Efter missen i slopestyle tog svensken rejäl revansch i big air, men silvret kunde nästan lika gärna ha varit ett guld.

Freestyleskidåkaren Henrik Harlaut fick inte alls till det när prestigefyllda X-Games inleddes med OS-grenen slopestyle häromdagen. I paradgrenen big air, som inte ingår i OS, gick det desto bättre.

Nära guldet

Regerande mästaren Harlaut ledde länge tävlingen men fick till slut nöja sig med silver. Guldet missade han med bara en hårsmån.

"Jag är väldigt imponerad av Henkes insats i dag. Att han 'bara' tar ett silver är ju synd då det verkligen lika gärna hade kunnat tippa åt Henkes håll, men marginalerna i dag var otroligt små och det var nog mer en smaksak vem man tyckte hade dagens bästa åkning", säger tränaren Niklas Eriksson i ett pressmeddelande.

Henrik Harlaut, här under big air-finalen 2016, tog i år silver – hans femte X-games-medalj genom åren. Arkivbild.

Harlaut, som har tagit guld i big air på X-Games tre gånger tidigare (2013, 2014, 2016), fick se sig slagen endast av britten James Woods. De slutade båda på 88 poäng (de två bästa hoppen räknas samman), och inte heller respektive åkares tredje bästa hopp räckte för att skilja åkarna åt. I stället krävdes det en titt på deras fjärde hopp för att kunna avgöra tävlingen, och där drog Woods det längsta strået.

Bronset gick till Kai Mahler, Schweiz.

Tredje medaljen

Harlauts silver var Sveriges tredje medalj i årets X-Games i amerikanska Aspen. Tidigare har Petter Nårsa och Adam Renheim tagit guld och silver i skotercross.

På damsidan fick Emma Dahlström nöja sig med en sjätteplats i big air med 69 poäng. Vann gjorde tyskan Lisa Zimmerman på 85 poäng.

Dahlström får nu ladda om inför slopestyletävlingen, grenen som hon tog X-Games-guld i för två år sedan.

För Jesper Tjäder gick det inget vidare i just slopestyle. Svensken slutade sist av de tolv åkarna i finalen efter två misslyckade åk. Guldet gick till Norges Øystein Bråten.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Harlaut