Kalla bäst genom alla tider – eller?

Rekordet slaget men kan ifrågasättas

SPORTBLADET

SÖDERHAMN/STOCKHOLM. Här blir Charlotte Kalla den främsta svenska längdåkaren sett till SM-titlar genom alla tider.

Segern över 10 kilometer klassiskt i Söderhamn tog 29-åringen förbi Antonina Ordinas rekordnotering och upp på 23 SM-guld.

Men det är en notering som kan ifrågasättas eftersom grenprogrammet har växt.

– Jag tycker definitivt inte man ska göra skillnad, säger Charlotte Kalla.

SM-tävlingarna i skidor har inletts i Söderhamn och de började med en väldigt väntad vinnare. Damernas dominant Charlotte Kalla vann i överlägsen stil det klassiska loppet över 10 kilometer före Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling.

– Det var en annan mer offensiv Charlotte i dag än i Falun. Jag hade som mål att öppna tufft och sedan hålla i åkningen, säger Kalla – som var nöjd:

– Prestationsmässigt är det en åtta på en tiogradig skala och känslan är nog också en sju, åtta. Jag är nöjd, säger hon.

Ett av gulden i sprint

Segern gav Kalla hennes 23:e SM-guld – vilket tar 29-åringen förbi Antonina Ordina och upp på första platsen över de åkare med flest SM-titlar genom alla tider.

– I dag jagade jag mer en känsla och den fångade jag. Statistik är inte mycket för mig, säger hon.

Det är dock en notering som kan ifrågasättas då ett av Kallas guld, hennes första, kommit i sprint, en distans som infördes på SM-programmet först 2000 och därför inte räknades när Svenska skidförbundet listade medaljerna inför onsdagens tävling.

”Svårare och svårare”

– Jag tycker definitivt inte man ska göra skillnad, speciellt inte med den höga nivån vi har i svensk damskidåkning nu. Det blir svårare och svårare att vara på pallen, det är fler som fajtas om det, säger Kalla.

Oavsett så kommer Kalla, om dagens form håller i sig, säkerligen snart ändå ha utökat guldskörden ytterligare.

För SM-veckan har ju bara börjat och fortsätter de kommande dagarna med fristilssprint på torsdagen, 3x5 kilometer klassiskt på lördag och skiathlon 15 kilometer på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM