Kan bli förste svenske Europamästaren på 30 år

Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Rex Features
SPORTBLADET

MALMÖ. På lördag tänker Anthony Yigit bli Europamästare i professionell boxning.

– Förste svensk som blir det på 30 år. Kul att vara i frontlinjen och bidra till svensk boxning, säger Anthony i telefon från London.

Han möter hemmaboxaren Lenny Daws i Westcroft Leisure Centre, Carshalton, Surrey, i en fight som gäller Europeiska boxningsförbundet EBU:s vakanta titel i superlättvikt. En rutinerad boxare som diskades i sin senaste match för att medvetet ha skallat sin motståndare.

– Han är ganska bökig med skallar och armbågar. Vi ska prata med domaren om det men det ska inte bli något problem. Jag har ganska hård skalle själv, säger Anthony.

Tuff och lång motståndare

Som naturligtvis måste ha en del respekt för Daws som har 30 segrar (11 KO), 4 förluster och 2 oavgjorda som proffs.

– Han har varit med ett tag. Är lång med stor räckvidd, men han har inget nytt som jag inte har sett tidigare i ringen. Det är inte första gången jag möter en lång kille. Jag har mött starkare, snabbare och mer rutinerade killar.

– Jag tror det kommer att bli en bra match men jag vet faktiskt inte hur jag ska boxas än. Jag ska nog slå i ganska hög volym, det är det som ska vinna matchen. Jabba direkt efter att han jabbar. Vara steget före där.

Yigit boxas alltid med en hög slagfrekvens även om han lugnat ned sig en aning för att prioritera ett säkrare försvar.

– Har lite olika planer, men jag vet att jag kan kriga. Det är vår reservplan om jag behöver ta till den. Få honom att komma framåt. Han är ganska öppen med kroppen så det blir slag mot den.

Imponerar hela tiden

Anthony Yigit har imponerat rejält på vägen mot sin titelmatch. Han har matchraden 18–0–1, 7 KO, som proffs och min första fråga till honom efter snart sagt varje match de senaste åren har varit: Var detta din bästa match?

– Så säger du varje gång, har Anthony skrattande svarat.

Men det är så. Han har blivit bättre och bättre hela tiden. Enormt intensiv i ringen med långa slagserier och bra fotarbete. Trots skickligheten har han ändå hamnat i skuggan av andra svenska boxare som fått mer uppmärksamhet.

– Vi har många som är bra nu och flera mästare, Badou Jack, Mikaela Laurén, Erik Skoglund. Nu kan jag också ta en titel och det känns bra. Jag känner mig riktigt stark. Man måste vara på ett bra ställe i livet där allt runt en stämmer psykiskt och fysiskt och så är det för mig nu. Kosten, träningen, allt är rätt och jag mår mentalt bra.

Tung titel

EM-titeln är viktig. Det finns bara en Europamästare i varje viktklass och därmed nämns man automatiskt snabbt som aktuell för att bli utmanare till de många VM-titlarna.

– För mig är det bara förväntningar, jag har inget att förlora. Han har mer att förlora på sin hemmaplan, säger Anthony.

Som sedan något år också har London som sin hemstad efter att ha flyttat sin bas från Kanarieöarna.

– Det kan bli en hel del som hejar på mig också. Många svenskar ska åka hit, säger Yigit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning