Kindberg polisanmäler åklagaren: "Rättsskandal"

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, som just nu står inför rätta åtalad för mutbrott, har polisanmält åklagaren i målet.

– Jag menar att det här är en stor rättsskandal, säger Kindberg.

I polisanmälan, som skickades in på torsdagen, skriver Daniel Kindberg att chefsåklagare Martin Bresman vid riksenheten mot korruption ”medvetet förbisett den absoluta åtalsplikt som åklagare har i sin tjänst”.

– Det stämmer naturligtvis inte, säger den anmälde åklagaren Martin Bresman till TT och tillägger att det inte är helt ovanligt att den som är åtalad för brott inte är nöjd med åklagarens beslut.

Anmälan skickades in mitt under den pågående rättegången i Östersunds tingsrätt där ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg står åtalad misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Fyra andra män är åtalade i samma mål.

Misstänkta mutor

Enligt stämningsansökan ska Daniel Kindberg under åren 2014 till 2018, när han var vd för det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, ”begärt otillbörliga förmåner och sedan tagit emot dessa”, av en leverantör.

Detta ska ha skett genom att Kindberg från sina egna bolag skickat 31 fakturor rörande konsulttjänster till leverantören, som totalt betalat ut 5 545 000 kronor till Kindbergs bolag. Enligt åklagaren är dessa utbetalningar att betrakta som mutor.

Den anmälan om brott mot åtalsplikten som Kindberg nu lämnat in mot åklagaren i det pågående målet, Martin Bresman, handlar om att åklagaren ska ha avstått från att åtala en annan företagare för att ha skickat en falsk faktura. Enligt polisanmälan ska åklagaren ha gjort det för att företagaren skulle lämna uppgifter om Kindberg ”i så kallad kronvittnes anda”.

Lagligen grundat

Chefsåklagare Martin Bresman säger att frågan var uppe under gårdagens förhandling i tingsrätten.

– Jag har förklarat mina beslut och varför jag då i några fall valt att inte väcka åtal och att det är lagligen grundade beslut. Jag känner mig säker på att det är riktigt och om han inte anser det har han alla möjligheter att få saken prövad, säger Bresman.

Daniel Kindberg är dock helt säker på att saker och ting inte gått rätt till.

– Jag menar att rättssäkerheten och rättssystemet sätts ur spel när den utredande delen i processen bryter mot lagen och den opartiskhet som ska råda. Jag menar att det här är en stor rättsskandal. Det kan inte betecknas som annat än korrupt, säger Daniel Kindberg.

TT: Har du någon förhoppning om att den här anmälan ska påverka åtalet mot dig i en positiv riktning?

– I sak tror jag inte att anmälan kommer att påverka de åtalspunkter som ligger mot mig. Jag hoppas att systemet inte ska straffa mig, men det kommer ju inte att belöna mig på något sätt, säger Daniel Kindberg.

ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg har polisanmält åklagaren som åtalat honom för bland annat mutbrott. Arkivbild.
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg har polisanmält åklagaren som åtalat honom för bland annat mutbrott. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln