”Riktig chock, det här känns brutalt”

Bettade på sitt lag – stängs av

Före detta landslagsstjärnan och nuvarande Guif-tränaren Mattias Zachrisson, 31, stängs av från handboll året ut.

För Sportbladet berättar han vad som hänt.

– Jag la ett spel på att vi skulle vinna en match. En rak etta på Guif. Det här kom som en riktig chock, säger han.

Vid 15-tiden på fredagseftermiddagen gick Svenska handbollsförbundet ut med ett pressmeddelande om att en ledare i Handbollsligan stängs av för ”otillåten vadhållning”.

”Disciplinnämnden har dömt ledaren för brott mot § 1:2 i idrottens bestraffningsregler, vilken handlar om otillåten vadhållning enligt idrottens regelverk. Ledaren stängs av från och med 2022-05-20 till och med 2022-12-31. Det föreligger ingen misstanke om brottsligt agerande”, skrev man.

”En rak etta liksom...”

Nu träder Mattias Zachrisson – assisterande tränare i Guif – fram och berättar vad som hänt.

– Det jag har gjort är att jag har lagt ett spel på att vi ska vinna en match. En rak etta på Guif. Tydligen fick man inte göra det, spela på ett positivt resultat. Det här kom som en riktig chock, säger han.

Mattias Zachrisson.
Mattias Zachrisson.

Matchen han bettade på var Guif-IFK Kristianstad den 13 februari 2022, som Guif vann med 27-24.

Zachrisson informerades om avstängningen i morse via ett mejl från förbundet.

– Jag vet att det har varit en del uppmärksammade fall gällande betting inom fotbollen, men jag trodde inte att det skulle kunna bli så här för att man har spelat på sitt eget lag i Handbollsligan. En rak etta på sitt eget lag liksom… Det är ju stor skillnad mot att betta på exempelvis gula kort i fotboll eller att motståndarna ska vinna. Det är först då manipulation kommer in i bilden. När förbundet fick reda på vad som hade hänt så gjorde de en utredning och de hittade inga mönster eller misstankar om fiffel.

Ska överklaga

Zachrisson drar en djup suck.

– Hade jag vetat att det var förbjudet så hade jag givetvis inte gjort det. Men åtta månaders avstängning känns brutalt. Jag tror inte direkt att jag är ensam om att ha lagt ett litet bet på mitt eget lag, säger han.

Tidigare i år publicerade sajten Handbollskanalen en artikelserie där Svenska handbollsförbundet berättade att de gjort en enkätundersökning som visade att en av tre svarande i SHE och Handbollsligan hade spelat på egen match.

Zachrisson har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

– Det kommer jag att göra och jag hoppas den ändras, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.