Nytt coronafall i svenska EM-laget

Sverige har drabbats av änne ett coronafall: Daniel Pettersson.

Reserven Valter Chrintz ersätter.

Nu visar det sig också att EM-arrangören gett fel information till Sverige: karantänen förlängs inte utan fem dagar kvarstår.

– Den information som de skickade ut till oss skulle inte ha skickats ut, säger presschefen Daniel Vandor.

Handbolls-EM fortsätter vara ett corona-EM, inte minst för det svenska laget.

Efter att försvarsgeneralen och linjespelaren Max Darj testade positivt inför förlustmatchen mot Spanien meddelade i dag landslaget att högersexan Daniel Pettersson också drabbats. Han flyttar nu till ett annat hotell, precis som Darj gjort.

Pettersson ersätts av Valter Chrintz, som var med både i EM 2020 vid VM-silvret 2021, som är på väg ner till Bratislava.

”Lider med Daniel”

Men det är ändå oklart om han kommer att bli spelklar till kvällens match mot Tjeckien, som avgör om det blir något vidare spel i turneringen för Sverige. Kommer han inte till spel är förstavalet Niclas Ekberg ensam på positionen.

– Det är som en final i kväll där vi spelar om en plats i huvudrundan och vi kommer att göra vad vi kan för att få Valter spelklar till kvällens match. Förutsättningarna ändras dagligen för många lag och jag lider med Daniel som fått det tråkiga beskedet att han måste lämna laget tills vidare. Jag hoppas att vi går så långt i turneringen att både Max och Daniel kan komma tillbaka, säger förbundskaptenen Glenn Solberg till landslagets hemsida.

21-årige Chrintz, som testats hemma i Berlin under hela EM:

– Det fanns ingen tvekan när jag fick samtalet sent i går kväll, utan jag ser fram emot att spela EM och försöka hjälpa Sverige framåt i turneringen. Det är alltid en ära att representera Sverige. Jag tror och hoppas på svensk seger i kväll och att vi därmed får spela huvudrundan, säger Chrintz.

Nya, hårdare karantänsregler

Tidigare i dag skrev landslaget i samma pressmeddelande att karantänsreglerna ändrats mitt under EM och förlängts med två dagar, så att smittade spelare kan vara tillbaka i spel tidigast den åttonde dagen.

Men landslagsledningen hade fått fel information.

Presschefen Daniel Vandor reder ut:

– De nya direktiven vi fick under matchen i förrgår, där det plötsligt var ändrat till att en spelare tidigast kan komma tillbaka i spel den åttonde dagen efter konstaterad covidsmitta, stämmer inte. Det bygger på ett missförstånd mellan den slovakiska arrangören och EHF och den information som de skickade ut till oss skulle inte ha skickats ut.

– Det är EHF:s hygienprotokoll som gäller och det innebär att en spelare kan släppas ur karantänen tidigast den femte dagen (vid negativt testsvar) och vara tillbaka i spel den sjätte dagen (vid ytterligare ett negativt testsvar).

Detta betyder att Max Darj fortfarande kan bli aktuell för den första matchen på torsdag i en eventuell mellanrunda.

Men då ska ha uppvisa två negativa test först och det är högst tveksamt om han gör det så tätt in på att han blivit smittad.

Sveriges återstående speldatum

Gruppspel

17 januari: Tjeckien

Mellanrunda

20 januari

21 januari

23 januari

25 januari

Semifinal

28 januari

Final/bronsmatch

30 januari

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln