Gråtande Broberg äntligen vinnare igen

Skam den som ger sig.

Kristoffer Broberg är en Europatourvinnare igen.

På söndagen tog han hem Dutch Open – och bröt ihop efteråt.

– Det har varit ett helvete, det här betyder otroligt mycket, säger 35-åringen.

Med två raka banrekord i bagaget var Kristoffer Broberg i ledning med åtta slag inför avgörandet på Cromvoirt i Dutch Open.

Avståndet minskade, men 35-åringen höll undan, gjorde sista rundan på 72 slag (par) och vann på totalt 265 slag, tre före tysken Matthias Schmid.

– Det har varit ostadigt hela dagen. Det var sjukt nervöst i slutet, jag slog massa dåliga slag. Men det gick min väg helt enkelt, försprånget var för stort för grabbarna att ta igen, säger ”Kotte” när Sportbladet når honom.

– På hål 18 kände jag att det var klart, då var det en ganska skön känsla faktiskt.

”Varit ett helvete”

I tv-intervjun direkt efteråt bröt svensken ihop och sa att ”det har varit sex års helvete”.

– Det har varit ett helvete. 2015 vann jag (första titeln på Europatouren) och 2016 började det komma. Tre operationer. Det började med ett knä, en menisk som jag fortfarande har skavanker av – men det största problemet var en höftoperation som jag gjorde i juni 2019. Sedan dess har det varit mycket rehab. Man tänker att det ska vara samma som innan, det blir inte riktigt så, jag har lagt ner ofantligt mycket timmar på gymmet. Den här segern betyder otroligt mycket, mer än den första.

Och här står du i dag igen. Som vinnare.

– Det var ganska nära att jag slutade för några år sedan, allt kändes skit.

Kristoffer Broberg höll undan och vann karriärens andra titel på Europatouren. Arkivbild.
Kristoffer Broberg höll undan och vann karriärens andra titel på Europatouren. Arkivbild.

Vad fick dig att inte lägga av?

– Vad ska jag göra liksom, tänkte jag då. Jag har knappt några grundskolepoäng liksom, det enda jag kan utbilda mig till är att bli golftränare, men det var jag inte sugen på. Jag vet att jag kan spela sjukt bra golf och det visade jag den här veckan. Jag är otroligt stolt över mig själv, mitt team, min caddie och min familj som har stöttat mig.

– Min flickvän Victoria har varit en riktig stöttepelare, hon har alltid trott på mig och pushat mig, även i de mörkaste stunderna. Det är många jag vill tacka.

Det har blivit ett gäng samtal efter dagens seger.

– Sociala medierna bara bombas, det är sjukt kul, det är många som hör av sig. Det är nästan bara jag själv som tvivlat på mig själv.

”Det blir logdans”

Nu väntar ett firande.

– Vi missar vårt flyg då allt tagit så lång tid, vi ska ta in på ett hotell här i Amsterdam, sedan ska vi ta några bira, käka en bit mat och sedan flyger vi hem 06.50 i morgon. Det blir ganska städat i dag. Men sen blir det väl ”hula baloo” i morgon antar jag.

”Hula baloo” hemma i Sverige?

– Hemma i Tranås, min nya hemstad.

I Tranås har Broberg med flickvän köpt en gård, där det inom kort väntar galej.

– Absolut, det blir logdans tror jag, haha.

Och så lite härliga prispengar på det med.

– Det var ganska lite men det är ändå 1,5 miljon, så det är alltid gott.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN