Kalla: ”Superskoj att jag kunnat ta mig tillbaka”

Foto: TT NYHETSBYRÅN

avHenrik Lundgren

SPORTBLADET

HOLMENKOLLEN. Succé under avslutningen av en strulig säsong.

Men Charlotte Kalla tror att hon kan bli ännu bättre till OS-säsongen 2017/18.

– Ja, det känns ju inte som att jag haft någon spikrak färd i förberedelserna i år, säger hon till Sportbladet.

Över två minuter efter Marit Björgen i mål, men Charlotte Kallas avslutning på säsongen har ändå varit magnifik, speciellt om hänsyn tas till hjärtproblem och förslitningsskadan under vintern.

– Det känns som att jag har haft min del av oflyt den här säsongen, och ändå har jag lyckats bra, säger hon.

I Holmenkollens tremil var hon till slut femma i mål, efter att ha missat att byta skidor och därför fått köra på samma under hela loppet. Ändå höll hon sig i täten för gruppen som jagade andraplatsen hela vägen in till upploppet.

– Jag kände mig oerhört stark, och det är bitar som jag tar med mig från dagens lopp. Det är ju inte långt upp till en pallplats, det är det inte.

”Väljer hellre eget spår”

Du drar under en stor del av loppet, kanske för stor del till och med?

– Nja, jag upplever inte att det är lättare att gå i rygg på någon uppför. Ska man göra det ska det vara någon vars åkning passar mig. Ligger jag bakom någon som åker mindre, alltså med kortare steg, så kostar det mig jättemycket. Det märkte jag när en norska låg före mig ett tag, då slösade jag jättemycket energi. Då väljer jag hellre att ha ett eget spår.

Efter hjärtflimret under säsongsinledningen fanns det farhågor om att VM-säsongen redan var förstörd för Kalla. Men i stället kom hon tillbaka och imponerade under både sluttampen av Tour de Ski och på VM.

– Jag är väldigt nöjd med säsongen, men vill egentligen inte börja summera för mycket innan sista världscuptävlingen i Kanada. Men det har varit en fantastisk resa in mot VM och detta i dag. Det känns bra i åkningen, jag känner mig fysiskt stark och det känns superskoj att jag kunnat ta mig tillbaka till den här nivån.

”Ingen spikrak väg”

Nästa år blir konkurrensen ännu tuffare när Therese Johaug väl är tillbaka. Känner du att du kan skruva till det ytterligare och nå en nivå högre?

– Ja, men det känns ju verkligen som att jag inte haft någon spikrak väg i förberedelserna in mot VM, det har varit ganska mycket alternativa planer som behövt läggas efter vägen. Jag kan definitivt ha mer kontinuitet i träning och det jag önskar utveckla.

ARTIKELN HANDLAR OM