Superstjärnan ser slutet på karriären

SPORTBLADET

ST MORITZ. Alpinvärldens störste stjärna på herrsidan ser slutet på sin karriär.

Inför dubbla guldjakten berättar Marcel Hirscher om kändisskapet, framtiden och svenska konkurrensen.

– André är definitivt den snabbaste, säger den 27-årige österrikaren.

Foto: Foto: AFP/APA
FOKUSERAD Marcel Hirscher på guldjakt igen.

Han drar in runt fem miljoner kronor per säsong bara i prispengar, är en superkändis i Österrike och den alpina världscupens stora stjärna på herrsidan de senaste säsongerna.

När Marcel Hirscher anlände till parallelltävlingen i Stockholm för två veckor sedan gjorde han det i privatjet.

Men det är inte bara enkelt att vara en av världens bästa skidåkare.

– Det kan vara väldigt, väldigt bra ibland. Men ibland blåser det väldigt mycket där ute, säger Hirscher som inte alltid har helt lätt att hantera kändisskapet.

”Då är det fantastiskt att vara mig”

– Jag försöker mitt bästa, men ibland når jag mitt max. Det positiva väger mycket tyngre än det negativa. Men det finns negativa saker, om du går ut på gatan känner alltid någon igen dig. Om du hanterar det och säger ”hej, hur mår du?”, då är det inga problem – men om du säger ”låt mig vara” så blir det tufft. Men om du flyger med ett F1-jet är det fantastiskt att vara Marcel Hirscher.

Sportbladet träffar 27-åringen i St Moritz inför fredagens storslalom. Han är omgiven av journalister, men svarar långt och eftertänksamt på frågorna.

Marcel Hirscher är en superstjärna, men en ödmjuk sådan. Det intygar också de svenska åkarna.

– Jag håller på Hirscher. Han är en väldigt sympatisk och härlig kille. Jag gillar honom som person, säger Mattias Hargin.

Räknar inte med Åre 2019

Hirscher har vunnit två individuella VM-guld, två VM-silver och ett OS-silver. Lägg där till 43 världscupsegrar, tre segrar i slalomcupen, lika många i stor-slalomcupen och fem raka segrar i den totala världscupen så förstår du att 27-åringen från Salzburg platsar på listan som en av de största genom alla tider.

Men efter tio år i världscupen ser han slutet på karriären redan innan han fyllt 30.

– Jag åker så länge mina knän är bra, men inte så länge till i världscupen, kanske bara för mig själv.

Så VM i Åre om två år är inget du planerar?

– Saker kan ändras, men just nu tänker jag åka till nästa säsong. Men det är mina känslor just nu. Känslor kan ändras väldigt snabbt.

VM i St Moritz kan alltså vara stjärnans sista. Han har redan ett silver efter kombinationen men i storslalom och slalom går han för guld.

Hirscher ser dock André Myhrer som ett av hoten i söndagens slalom.

– Det är kul att han är tillbaka efter hans ryggproblem. Han är en av alla som är väldigt, väldigt snabba på de flacka delarna. André är definitivt den snabbaste. Vann han här i fjol? Då är han en av favoriterna.

ARTIKELN HANDLAR OM