”Sjukdomen åt upp honom”

Legendaren Petrov död

SPORTBLADET

Vladimir Petrov är död.

Den sovjetiske hockeyspelaren, som bildade en legendarisk anfallskedja tillsammans med Boris Michajlov och Valerij Charlamov, blev 69 år gammal.

– Det hände vid 04 på morgonen. Jag ska till sjukhuset nu, säger Michajlov till Sport-Express.

1 av 5 | Foto: SysAdmin
VM i Västtyskland 1975.

Vladimir Petrov blev världsmästare nio gånger mellan 1969 och 1981 och tog dessutom två OS-guld och ett OS-silver med det legendariska sovjetiska landslag där centern bildade en fruktad anfallskedja tillsammans med Boris Michajlov och Valerij Charlamov. Nu sörjer Ryssland sin hockeyhjälte.

”Sjukdomen åt upp honom”

– Han var en extraordinär person och ishockeyspelare, säger ryska ishockeyförbundets president Vladislav Tretyak.

Petrov dog tidigt på tisdagsmorgon.

– Jag ska till sjukhuset nu. Han hade cancer, det är en sjukdom som bokstavligt talat ätit upp honom under den senaste månaden. Det hände vid 04 i morse, säger Boris Michajlov till Sport-Express.

DOKUMENT: Sovjets superfemma

”En enorm förlust”

Petrov valdes 2006 in i ishockeys Hall of Fame och har efter den aktiva karriären fortsatt att vara ett aktivt namn inom rysk ishockey, bland annat i storklubben CSKA Moskva.

– Det här är en enorm förlust för rysk hockey. Vladimir Petrov jobbade ända fram till sin sista dag med att utveckla sporten. Han arbetade konstant och gav hela sin själ till ishockeyn, säger gamle storspelaren Alexander Pashkov.

Boris Michajlov är nu den ende överlevaren från den legendariske kedjan då Valerij Charlamov 1981 omkom i en bilolycka blott 33 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey