Johan Olsson tvekar om framtiden

Foto: TT
SPORTBLADET

Säsongens stora mål gick inte som det var tänkt för Johan Olsson.

Nu tvekar en av Sveriges största skidåkare om framtiden.

– Det är ett övervägande mellan hur mycket man klarar av att göra, det är en balansgång, säger Olsson till Sveriges Radio.

Skid-VM i Lahtis skulle bli säsongens höjdpunkt för det svenska landslaget. Men resultaten gick i många fall inte alls som det var tänkt.

En av de som inte fick till det var Johan Olsson, 37.

Han hade problem med sjukdom i uppladdningen och drabbades på nytt mot mästerskapets slut. Det gjorde att han valde att stå över världscupavslutningen i Kanada.

Nu går han i valet och kvalet om det blir en satsning mot OS 2018 i sydkoreanska Pyeongchang.

– Elitidrott kräver en enorm uppoffring och det är där som jag står inför ett beslut att ta, om jag ska köra över OS nästa år eller om jag stoppar här och gör något annat. Det är ett övervägande mellan hur mycket man klarar av att göra, det är en balansgång, säger han till Sveriges Radio.

”Mer en livsstil än heltidsjobb”

Främst är det familjelivet som en av Sveriges största skid-stjärnor väger mot elitkarriären.

– Jag har ju två små barn hemma, och en fru som får göra enorma uppoffringar för min skull och för att jag ska kunna vara en elitidrottsman och åka skidor. Det är ungefär fem timmar träning om dagen och sedan är det också en livsstil som innebär att man måste minimera riskerna för att bli sjuk och sova tillräckligt mycket hela tiden. Det är mer en livsstil än ett heltidsjobb. När jag tar beslut så kommer jag att ha de här tankarna i beaktande.

Olsson har tidigare gjort en satsning mot långlopp, något som inte är så aktuellt längre. Även om beslutet inte är taget än vill han ge det inom en snar framtid.

– Det kommer ganska snart, det är jag helt övertygad om. Jag vill inte dra ut på det allt för länge. Både för min egen skull och landslagets skull så att man vet vilka man ska satsa på under åren framöver, säger Johan Olsson.