Kvartsfinalchansen kvar för Damkronorna

Foto: SVT
SPORTBLADET

Sverige segrade över Schweiz i den andra matchen i ishockey-VM i Plymouth, USA.

Hoppet om att nå kvartsfinal lever.

– Jag tycker att vi spelade bra taktiskt. Vi vet sedan tidigare lite grann hur vi ska spela mot Schweiz, säger förbundskapten Leif Boork till TT.

Hanna Olsson satte 1–0, sex minuter in i första perioden.

– Jag fick pucken i egen zon av Erika Grahm och sedan försökte jag vänta in mina kompisar som var på byte och så kom backen ut ganska hårt. Jag försökte bara gå runt och sedan kom jag in ganska enkelt på mål och då var det bara sätta dit den, säger hon till Radiosporten.

I andra perioden kvitterade Schweiz till 1–1. Lisa Johansson fastställde sedan slutresultatet i tredje perioden, 2–1.

– Vi fullföljer vår plan och spelar bra både offensivt och defensivt och hjälper varandra över hela banan mycket bättre än vad vi gjorde mot Tyskland, säger Johansson till SR.

Pressade att vinna

Damkronorna var pressade att vinna för att kunna gå vidare, sedan Tyskland segrat mot Tjeckien. I lagets första match förlorade svenskorna mot Tyskland med 1–3.

– Det känns naturligtvis jättebra. Nu är vi med i turneringen igen och det ligger i våra händer inför sista matchen, säger förbundskapten Leif Boork, och tillägger att det var "en tuff fysisk match".

Viktig nästa match

TT: Var det nervöst under matchen med tanke på läget i turneringen?

– Man fokuserar ju på matchen så man känner inte oro utan mer fokus. Jag tänker inte på konsekvenser av en match, och fokuserar inte på det som ligger framåt. Det är inte så känslomässigt, säger Boork.

Sverige har nu fortfarande chans att gå till kvartsfinal. Natten mot tisdag spelar Damkronorna sin sista match i gruppspelet, mot Tjeckien. Seger där, samtidigt som Schweiz förlorar mot Tyskland, innebär blågult i kvartsfinal.

ARTIKELN HANDLAR OM