Straffas igen för sitt utspel mot svenskan

Kan portas från två grand slam-turneringar

Foto: Michael Noble / TT / NTB Scanpix
Fabio Fognini.
SPORTBLADET

Utkastad ur US Open efter kvinnoförnedrande kommentarer mot svenska domaren Louise Engzell.

Nu straffas Fabio Fognini, 30, igen.

Italienaren får mer böter – och riskerar att portas från ytterligare två grand slam-turneringar.

Det var i den första omgången i årets US Open, i matchen mot landsmannen Stefano Travaglia, som Fabio Fognini tappade förståndet och skämde ut sig inför publiken.

Italienaren – som genom åren gjort sig känd för att skapa svarta rubriker – vände sig mot den svenska domaren Louise Engzell och fällde flera dräpande och sexistiska kommentarer.

Fogning kastades ut ur turneringen och fick böta motsvarande 200 000 kronor.

– Jag vill be om ursäkt till alla som tagit illa upp. Först och främst till alla kvinnor. Jag har ingenting emot kvinnor. Det gör ont att bli kallad sexist. Jag är pappa, make och har en mamma och syster som jag älskar och respekterar. Jag är så ledsen, sa Fognini efteråt.

”Grov överträdelse”

Nu är tennisens styrande organ färdiga med sin utredning.

I ett uttalande meddelar de att Fabio Fognini gjort sig skyldig till en ”grov överträdelse” och att han får böta ytterligare 775 000 kronor.

Kan portas

Därtill får han en villkorlig dom om avstängning från ytterligare två grand slam-turneringar (varav en måste vara i US Open). De avstängningarna ”triggas” dock bara om Fognini begår något mer regelbrott under grand slam-turneringarna i säsongerna 2018 och 2019.

”Mr. Fognini accepterar domen och tänker inte överklaga”, skriver man i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM