Ishockey

Johan Alcén om sportchefsrollen: ”Kändes så solklart”

Av: 

Hilda Djupenström

Johan Alcén
Johan Alcén

SPORTBLADET

Johan Alcén lade ned spelarkarriären för att bli sportchef i Brynäs.

Kort därpå kom en ny styrelse som ifrågasatte Alcéns roll – men den nye sportchefen står fast vid sitt uppdrag.

– Jag har ändå förberett mig för det här under ett par år, säger han till Gefle Dagblad.

Brynäs IF har varit en klubb i kris av många olika skäl under våren. Men innan årsmötet lyckades man få en sportchef på plats – den mångårige elitspelaren Johan Alcén. Ett beslut som kritiserades av bland annat Magnus Kangas – som någon vecka senare valdes till ordförande i den nya klubben, tillsammans med en helt ny styrelse.

Anställd av Brynäs - inte styrelsen

Därmed var Alcéns position omdiskuterad. Omfattningen av den gick också från att sägas vara en renodlad sportchefsroll till att presenteras som en del av en sportslig ledning.

Till Gefle dagblad säger Johan Alcén, som haft sin nya roll i två veckor, att det senare hela tiden var grundtanken.

– Jag ser oss verkligen som en grupp som jobbar tajt ihop. Det här är och kommer inte vara någon enmansshow utan vi är ett antal personer på den sportsliga sidan som jobbar tätt ihop som ett starkt team, säger han.

Dialogen med den nya styrelsen och Kangas är god, säger han också. Han poängterar dock att han ser sig som anställd av Brynäs och inte av styrelsen.

Han möter kritiken kring att han, vars främsta merit ändå är hans mångåriga spelarkarriär, dels tillsattes hastigt men också saknar kvalifikationer för en traditionell sportchefsroll.

”Kanske tycker jag är orutinerad”

Alcén poängterar att han tagit kurser i ledarskap på universitet, att han har byggt ett rikt kontaktnät, att han hela tiden haft siktet på att få arbeta vidare med hockeyn på det här sättet – och att han haft diskussioner med Brynässtyrelsen i flera månaders tid.

– Det var därför det kändes så solklart. Annars tror jag det hade varit svårare att sluta med spelarkarriären. Då hade man nog spelat tills man stupade.

– Men nu har jag någonstans förberett mig för det här och det kom rätt i tiden på nåt sätt. Just nu känns det bra och spännande, ett kapitel jag har sett fram emot.

Att själv komma från laget ser han som en styrka.

– Eftersom jag kommer därifrån så vet jag ju hur spelarna känner. Så många kanske tycker att jag är orutinerad, medan jag ser det som en styrka och är otroligt nyfiken.

Avtalet med Brynäs sträcker sig över fyra år.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

17 frågor som BP inte vill svara på

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

SHL Svenska hockeyligan

Brynäs IF